Pikantne krakersy
robiłam z połowy porcji
krakersy, przepis na krakersy,
410g mąki
75g zimnego masła
40g startego sera
łyżeczka soli
 łyżka przyprawy do pizzy
łyżka chilli
240ml mleka
W misce rozetrzeć mąkę, masło, przyprawy i starty ser.
Stopniowo dolewać mleko i zagnieść ciasto.
Rozwałkować cienko i kroić radełkiem w dowolne kształty.
Przenieść na blachę z papierem do pieczenia.
Każdego krakersa nakłuć widelcem.

Piec w 180st.C przez ok.10min do zbrązowienia (moje piekłam przez 15-20min i troszkę twardawe wyszły).

krakersy, przepis na krakersy,
Do krakersów podajemy sos. Ja skorzystałam z sosów BBQ, które dostałam w ramach testowania od aledobre.pl.

Jeden z nich jest pikantny, drugi z miodem. 
Sosy nie zawierają konserwantów ani barwników i są produktem wegetariańskim. Mają wyraźny wędzony aromat, który bardzo lubię. Jednak ani P. ani moim rodzicom nie przypadł do gustu, smakuje tylko mi. Lepszy jest ten na miodzie. Pikantność i ten aromat wędzony mogą powodować zawirowania żołądkowe. Do krakersów idealne, używam też do frytek i burgerów. Do kupienia sosy tu: klik i klik.

krakersy, przepis na krakersy,
krakersy, przepis na krakersy,

28 Replies to “Krakersy.”

  1. Agata Pachla says: 30 lipca 2012 at 07:35

    O, też ostatnio zrobiłam własne krakersy 🙂 Przepis różnił sie bardzo od Twojego, ciekawa jestem, jak smakują 🙂

  2. Marta says: 30 lipca 2012 at 07:53

    Domowe krakersy najlepsze 🙂 A co do sosów, to tego z miodem bym z chęcią spróbowała.

  3. Tomek gotuje says: 30 lipca 2012 at 07:59

    Ciekawy przepis, muszę zapamiętać, bo czasem po prostu potrzebuję czegoś do pochrupania 🙂

  4. annaz says: 30 lipca 2012 at 08:02

    To musi być pyszne, nigdy nie jadłam domowych krakersów, więc zapisuję przepis do wykorzystania 🙂

  5. Ervisha says: 30 lipca 2012 at 08:30

    nie ma to jak domowe krakersy 😀

  6. Paulina says: 30 lipca 2012 at 08:43

    Takie krakersy z sosem to coś dla mnie 🙂

  7. Beatrice says: 30 lipca 2012 at 09:00

    Ale śliczne 🙂 z chęcią bym pochrupala 🙂

  8. Kasiaaa says: 30 lipca 2012 at 09:26

    super przepis, jeśli mogę to z niego skorzystam niedługo 😉

    1. Dusia says: 30 lipca 2012 at 09:31

      jasne korzystaj, pochwal się efektem na fanpagu

  9. całkiem smaczne życie says: 30 lipca 2012 at 11:05

    Uwielbiam wszelkie chrupiące i pikantne przekąski: Te krakersiki zapowiadają się rewelacyjnie!

  10. Gula says: 30 lipca 2012 at 11:29

    Takie własne karkersy, ciekawe czy wyjdą w wersji bezglutenowej:)

  11. beti says: 30 lipca 2012 at 11:30

    Mmmmm uwielbiam krakersy :))) Super 🙂

  12. asiaisk says: 30 lipca 2012 at 11:45

    Nie miałam jeszcze przyjemności próbować domowych krakersów, na pewno są pyszne!

  13. Natalia says: 30 lipca 2012 at 13:31

    Na pewno do piwa idealne, chętnie bym pochrupała

  14. Majana says: 30 lipca 2012 at 15:47

    Extra wygladają! Muszą być smaczne 🙂

  15. Kaś says: 30 lipca 2012 at 16:18

    na ostro – świetne! uwielbiam domowe krakersy

  16. yamahusha says: 30 lipca 2012 at 19:47

    Muszę spróbować, bo krakersy uwielbiam!;)

  17. Ania says: 30 lipca 2012 at 22:59

    Super pomysł na przekąskę 🙂

  18. k.m.w. says: 31 lipca 2012 at 07:08

    idealne do schrupania:)

  19. MartynCia ^^ says: 31 lipca 2012 at 21:35

    no taka przekąska w sam raz na wieczór 😉

  20. Anonimowy says: 7 września 2012 at 11:21

    "40g startego sera" jakiego sera. zółtego,białego ? jak tłustego ?
    "łyżki przyprawy do pizzy
    – łyżkA czy 2 łyżki ? czy ile ?

    1. Dusia says: 9 stycznia 2013 at 14:16

      żółtego. jeśli nie jest zaznaczony, że ma być biały to chodzi o żółty z reguły. kto by tutaj dodawał biały ser…

      przyprawę dopasować do własnych upodobań 🙂

    1. Dusia says: 9 stycznia 2013 at 14:15

      nie mam pojęcia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.