Pikantne krakersy
robiłam z połowy porcji
410g mąki
75g zimnego masła
40g startego sera
łyżeczka soli
łyżka przyprawy do pizzy
łyżka chilli
240ml mleka
W misce rozetrzeć mąkę, masło, przyprawy i starty ser.
Stopniowo dolewać mleko i zagnieść ciasto.
Rozwałkować cienko i kroić radełkiem w dowolne kształty.
Przenieść na blachę z papierem do pieczenia.
Każdego krakersa nakłuć widelcem.
Piec w 180st.C przez ok.10min do zbrązowienia (moje piekłam przez 15-20min i troszkę twardawe wyszły).
![]() |
Do krakersów podajemy sos. Ja skorzystałam z sosów BBQ, które dostałam w ramach testowania od aledobre.pl.
Jeden z nich jest pikantny, drugi z miodem. |
mmmmmm pychhhoorka na pewno;)
http://twoje-kosmetyki.blogspot.com/2012/07/uwaga-uwaga-kosmetyki-rozdaje.html
O, też ostatnio zrobiłam własne krakersy 🙂 Przepis różnił sie bardzo od Twojego, ciekawa jestem, jak smakują 🙂
Domowe krakersy najlepsze 🙂 A co do sosów, to tego z miodem bym z chęcią spróbowała.
Ciekawy przepis, muszę zapamiętać, bo czasem po prostu potrzebuję czegoś do pochrupania 🙂
To musi być pyszne, nigdy nie jadłam domowych krakersów, więc zapisuję przepis do wykorzystania 🙂
nie ma to jak domowe krakersy 😀
Takie krakersy z sosem to coś dla mnie 🙂
Ale śliczne 🙂 z chęcią bym pochrupala 🙂
pychotkowe 🙂
super przepis, jeśli mogę to z niego skorzystam niedługo 😉
jasne korzystaj, pochwal się efektem na fanpagu
Pysznie!
Uwielbiam wszelkie chrupiące i pikantne przekąski: Te krakersiki zapowiadają się rewelacyjnie!
Takie własne karkersy, ciekawe czy wyjdą w wersji bezglutenowej:)
Mmmmm uwielbiam krakersy :))) Super 🙂
Nie miałam jeszcze przyjemności próbować domowych krakersów, na pewno są pyszne!
Na pewno do piwa idealne, chętnie bym pochrupała
Extra wygladają! Muszą być smaczne 🙂
na ostro – świetne! uwielbiam domowe krakersy
Przepyszne!
Muszę spróbować, bo krakersy uwielbiam!;)
Super pomysł na przekąskę 🙂
idealne do schrupania:)
no taka przekąska w sam raz na wieczór 😉
"40g startego sera" jakiego sera. zółtego,białego ? jak tłustego ?
"łyżki przyprawy do pizzy
– łyżkA czy 2 łyżki ? czy ile ?
żółtego. jeśli nie jest zaznaczony, że ma być biały to chodzi o żółty z reguły. kto by tutaj dodawał biały ser…
przyprawę dopasować do własnych upodobań 🙂
ile maja kcal?
nie mam pojęcia.