image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Bistro Kropkalokal zamknięty
ul. Świętojańska 87
Gdynia

Kropka to maluteńkie bistro stworzone z wielką pasją i sercem do gotowania. W Kropce serwowane są głównie zapiekanki na zupełnie nowy sposób, to nowa jakość zapiekanek.

Nazwa lokalu nawiązuje do niewielkiej przestrzeni i wystroju, który został przemyślany i zaplanowany od a do z. Aranżacja bistro jest naprawdę efektowna i gustowna, a to dzięki ścianom powstałym z perforowanej tablicy, żółtym akcentom w postaci haczyków i koszyków, powieszonym drewnianym deskom i łyżkom na ścianach. Czerń i biel przełamana żółtym kolorem się tu sprawdziła. Nie zabrakło modnych ostatnio kredowych tablic z wypisanym menu.
W Kropce można zjeść kanapki, które serwowane są wyłącznie rano w dni powszednie oraz zapiekanki, czyli główny punkt tego miejsca. W ofercie są także kawy w niewygórowanych cenach,  mieszanki herbat, napoje w puszce, modne Fritzy i soki.
Możemy wybierać wśród sześciu zapiekanek, przy czym jedna jest sezonowo zmieniana, w tej chwili dostępna jest zimowa. Podstawą zapiekanek jest chrupiące pieczywo wypiekane przez zaprzyjaźnioną piekarnię, do wyboru pszenne lub pełnoziarniste. To, co wyróżnia zapiekanki w Kropce to domowe sosy, które są obłędne – domowy ketchup gotowany przez kilka godzin, sos bazyliowy i zaskakujący słodkawy sos mango. Zapiekanki skomponowane są tak by sosy odpowiednio pasowały, ale na życzenie możemy wybrać sobie sos.
Razem z moimi towarzyszkami decydujemy się na:
– klasyczna „kropka”, pieczarki, gouda, ser gouda, ketchup domowy 9,90 zł
– mozzarella, suszone pomidory, gouda, bazylia, domowe sosy: ketchup i bazyliowy 10,90 zł
– lazur, gouda, pestki dyni, rukola, gouda, sos mango 11,90 zł.
Czekając na zapiekanki możemy podpatrzeć, jak powstają od zera.
Bagietka jest wyjątkowo chrupiąca (ale środek pozostał przyjemnie miękki), ser odpowiednio się przyrumienił, a po przegryzieniu się ciągnie, więc nie jest to byle jaki wyrób seropodobny. Pieczarki są wcześniej przesmażane z cebulką, a na bagietce nie jest ich garstka, tylko całkiem pokaźna ilość i smakują doskonale, ale domowy ketchup to niebo w gębie.
Uwielbiam rukolę i mango, dlatego z przyjemnością zjadłam zapiekankę serową z domowym sosem mango i zieleniną na wierzchu. Idealna kompozycja, także dzięki chrupiącym pestkom dyni. Składniki są najwyższej jakości.
Propozycja, która najbardziej przypadła mi do gustu to zapiekanka na włoski sposób z suszonymi pomidorami i sosem bazyliowym oraz domowych ketchupem, przypominająca nieco włoską pizzę. Mozzarella tak cudownie rozpłynęła się na wierzchu, a w smaku była pyszna… zgłodniałam :).
„Kropka” to malusie bistro serwujące zapiekanki w nowym obliczu, będziecie zaskoczeni, jak z towaru fastfood można zrobić wysoko jakościowy slow food. Smacznie, zdrowo, ciekawe wariacje, wysoka jakość składników i dobre ceny. Nas zapiekanki oczarowały, zjadłyśmy je ze smakiem i na pewno przy okazji pobytu w Gdyni zajrzymy z powrotem.

5 Replies to “Kropka Gdynia”

  1. Siostra ;) says: 17 grudnia 2014 at 09:36

    Uwielbiam zapiekanki! aż mi ślinka cieknie… nie widziałabym na którą się zdecydować 🙂

  2. Asia says: 17 grudnia 2014 at 21:40

    Często obok przechodzę, zawsze zastanawiałam się czy warto, dzięki Wam już wiem i przy następnej okazji wpadnę 🙂

  3. Anonimowy says: 18 grudnia 2014 at 12:33

    polecam tez Gdyńską zapiekanke 🙂 Koło pączusia na Świętojańskiej 🙂

  4. Anonimowy says: 29 grudnia 2014 at 15:58

    Czy wiadomo jakie są godziny otwarcia? 🙂

    1. Dusia says: 29 grudnia 2014 at 20:51

      Codziennie 10-19, teraz w okresie poświątecznym nieczynne, w Sylwester od 12

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.