Ćwierkanie.
Wróbelków.
Lekki wiaterek.
Błękitne niebo.
Poranek.
Kruche ciasto z rabarbarem i rosą
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
200g masła
2-3 łyżki gęstej śmietany
Beza:
5 białek
100g cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
500g rabarbaru
2 łyżki cukru
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem.
Dodać masło i siekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do lodówki na min.30min.
Porcja ciasta jest duża, ja wykorzystałam 2/3 do tego ciasta.
Wylepić dno formy (prostokątna duża) ciastem i nakłuć widelcem.
Piec na termoobiegu w 170st.C przez ok.10-15min, aby lekko się podpiekło.
Wyjąć i ostawić do przestygnięcia.
W tym czasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać go z cukrem.
Białka ubić na sztywno pianą, stopniowo dosypując cukier.
Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Na przestudzone ciasto rozłożyć rabarbar, a na to pianę z białek.
Wstawić do piekarnika i piec w 170st.C z termoobiegiem przez ok.20min.
Jeżeli będziecie piec dłużej powstanie beza, a nie pianka z rosą.
uwielbiam kruche ciasto! a w takiej wersji to już rozkosz 😉
mam wielka ochotę na taką bezową piankę:)))
Przepyszne! Na pewno trzeba spróbować ! 🙂
nie byłabym sobą gdybym nie napisała, że zjadłabym wszystko raz dwa! ; ) pycha, chce mi się takiego ciacha ; )
wygląda przepysznie!
wygląda pysznie 🙂 na pewno spróbuję 🙂
wygląda pysznie
mmm ciasto jak u babci 🙂
Pysznie wyglada. A lekkiego wiaterklu zazdraszczam – tutaj dmucha z predkoscia 60 km/h 🙂
Do tej pory jadłam tylko sernik z rosą 🙂
ale ciekawy przepis, z chęcią bym wypróbowała
Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z rosą, ba nawet nie jadłam. Czas w końcu zrobić:)
mmm! Aż mi ślinka cieknie 😛
Takie ciacho w towarzystwie śpiewu wróbelków – rozmarzyłam się 🙂
musi byc delikatne i pyszne ,az slinka cieknie 🙂
cudowne 🙂
Delikatne połączenie, a kropelki rosy są śliczne!
Piękne! Idealny sposób na wykorzystanie rabarbaru
zjadłabym!
ostatnio pokochałam rabarbar na nowo 🙂
Świetne ciacho:)
P.S. Mam taki sam fartuszek:)Ślicznie Ci w nim:)
Uwielbiam takie ciasta!
Takie ciasta zawsze smakują! 🙂
Jadłam sernik z rosą ale z rabarbarem jeszcze nie, wygląda przepysznie 🙂
Ja tam się nie znam, ale słyszałam, że wróbelki są na wymarciu, bo wypierają je gołębie. A ciasto bardzo fajne 🙂
gdzie nie obroce glowe- rabarbar ;p
Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Świetna propozycja, bardzo smakowita 🙂
Pięknie wyglądają te kropelki rosy 🙂 A samo ciasto bardzo apetyczne. Pozdrawiam 🙂
Przepięknie Ci wyszedł
mi rosa nigdy jeszcze nie wyszła …ale wszelakie ciasta z rabarbarem uwielbiam:)
Chciałam ostatnio taką piankę na jabłeczniku zrobić, to mi wyszedł omlet i to dosłownie 🙂 Do tej pory głowię się jak to się mogło stać :/
zrobiłam 🙂 cudowne ale rosa to mi się nie pokazała:)))
Pyszne, zrobiłam dzisiaj 🙂
Niestety, nie pokazała się rosa, co nie przeszkadza rodzinie kroić wielkich kawałków:)
rosa wychodzi po kilku godzinach najchętniej 🙂 cieszę się, że smakuje, może jakieś zdjęcie? 🙂
Czy bez termoobiegu też się upiecze? Mój piekarnik to kawałek blachy z grzałką;)
Myślę, że można spróbować, ale wtedy temp. niech będzie 180 st.C.