Gdzie zjeść w Sopocie? W odpowiedzi na to często zadawane pytanie przygotowałam dla Was kulinarny przewodnik po Trójmieście, w którym znajdziecie polecane przeze mnie restauracje z różnych kategorii. W przewodniku znajdziecie opis restauracji i dań oraz fotografie mojego autorstwa.
Przewodnik kulinarny po Trójmieście powstał przy współpracy z Pomorskie Travel.
W ostatnich tygodniach przetestowałam wszystkie polecane przeze mnie miejsca i jestem pewna, że będziecie w pełni zadowoleni jeśli się do nich wybierzecie.
Jakie restauracje znajdziecie w moim przewodniku kulinarnym?
- restauracje, w których króluje kuchnia regionalna, ryby i owoce morza lub dobre mięsa, tak aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie w nich
- w każdym mieście wybrałam jedną restauracją, która specjalizuje się w kuchni roślinnej lub wybiła się na tle innych rozbudowanym roślinnym menu
- w każdym mieście wybrałam jedną kawiarnię lub cukiernię
- w każdym mieście wybrałam jedną pizzerię
- w każdym mieście to Wy wybraliście najlepszą restaurację według Was, która po mojej weryfikacji przeszła pozytywnie test! Głosowanie odbywało się na mojej grupie na fb „gdzie jeść w Trójmieście„.
W tym wpisie znajdziesz restauracje z Sopotu, które polecam z całego serca, a przewodniki z innych miast znajdziesz poniżej.
Spis treści
PRZEWODNIK KULINARNY PO TRÓJMIEŚCIE-SOPOT

POLSKIE SMAKI
ul. Powstańców Warszawy 10, Sopot
Polskie Smaki to restauracja, która serwuje wybitną kuchnię kaszubską w nowoczesnej odsłonie. To też jedyna restauracja z bezpośrednim widokiem na molo w Sopocie i elementami wystroju nawiązującymi do kaszubskich tradycji. Warto zrobić sobie tu przystanek na dania tradycyjne, bazujące na lokalnych składnikach najwyższej jakości. Ich odważna interpretacja potrafi zaskoczyć, tym bardziej, że skomponowane są w bardzo dopracowany sposób. Wśród przystawek nie mogło zabraknąć śledzia, który serwowany jest z olejem lnianym oraz domowym, żytnim chlebem. Z ciekawych propozycji na początek uczty polecam kaszubskie ceviche z łososia, wędzoną na miejscu kaczką podawaną z majonezem żurawinowym i kiszonymi warzywami albo kaszubską zupę rybną zakwaszaną sokiem z ogórka. Smażony dorsz dobrej jakości z młodymi ziemniakami i sałatką z kalarepki? Proszę bardzo jest w Polskich Smakach. Są też pyszne pierogi z dorszem, które możecie zamówić w porcji przystawkowej lub na danie główne. Na deser trzeba spróbować klasycznego sernika pieczonego na kaszubskim twarogu z kremem czekoladowym i rokitnikiem.

PELICAN
ul. Bohaterów Monte Cassino 63, Sopot
Pelican znajduje się w ścisłym centrum Sopotu na końcu słynnej ulicy Bohaterów Monte Cassino. Z ogródka letniego można podziwiać tętniący życiem Sopot. Lokal zachwyca swoim wnętrzem już od postawienia pierwszych kroków w środku. Serwowana jest tu kuchnia śródziemnomorska z naciskiem na hiszpańską, a szczególnie dobre są tu owoce morza. Pelican słynie z kilkunastu tapasów, od których trzeba zacząć ucztę. Szczególnie polecam skusić się na doskonałą ośmiornicę z grilla, świetny tatar z łososia, papryczki pardon czy świetne mule. Jeśli chodzi o konkrety to są dwie opcje: pozycje z głównej karty lub dania z grilla lawowego. I to właśnie druga opcja jest według mnie niezwykle ciekawa i rzadko spotykana. Kalmar z grilla to doskonały wybór, w szczególności w towarzystwie domowych frytek. Musicie tego spróbować! W Pelicanie serwowane są też bardzo dobre koktajle, a na deser skosztujcie pysznej bezy z truskawkami.
SZTUCZKA BISTRO – wybór czytelników
ul. Bema 6, Sopot
Sopocka Sztuczka to niby bistro, ale z drugiej strony to też elegancka restauracja z nieszablonową kuchnią. Miejsce idealne dla osób szukających kulinarnych uniesień. Lokal znajduje się w bocznej uliczce od słynnego Monciaka, dzięki czemu możecie liczyć tu na spokojniejszy posiłek. Od poniedziałku do piątku serwowane są tu 3-daniowe lunche w atrakcyjnej cenie. Należy jednak tu spróbować również fenomenalnych dań z karty głównej z autorskiej kuchni. Na przystawkę śledzik nietypowy, bo z cebulą w syropie i z piklowanymi jeżynami lub jeszcze bardziej zaskakująca domowa metka z prażynką paprykową, którą polecam zamówić. Z dań głównych śmiało można wybrać soczystego i mięsistego sandacza na makaronie z kurkami i bobem oraz remuladą z selera lub bardziej klasycznie stek z antrykotu wysmażony w punkt na życzenie podawany z frytkami, sałatą rzymską i niezbyt klasycznym majonezem anchois. Deser na słodko, który trafił w moje kubki smakowe to sałatka z truskawek i bazylią z bezą, sosem waniliowym i wyjątkową espumą z maślanki. Ciekawą opcją jest też orzeźwiający i lekki kisiel z zielonego jabłka z karmelizowanym słonecznikiem i granitą z ginu.
PIEROGARNIA JAREK PIEROGOWSKI – restauracja zamknięta
ul. Bohaterów Monte Cassino 11, Sopot
Czy jest ktoś kto nie lubi pierogów? Jest ich tyle wariacji, że chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Pierogowski to mała, rodzinna restauracja ulokowana na górnym Monciaku tuż za torami. W niewielkim lokalu można zjeść przepyszne, domowe pierogi na cienkim cieście ze świetnymi farszami i podawane na różne sposoby. Gotowane, podsmażone czy pieczone, wegetariańskie, mięsne, słodkie – wariantów jest całkiem sporo. Lokal słynie z wyśmienitych pielmieni, które opcjonalnie można zamówić w rosole. Kochają je tutaj nawet małe dzieci, a obsługa ma bardzo dobre podejście do najmłodszych gości. Hitem tego miejsca są również czarne pierogi z ziemniakami i cebulką polane sosem pieczarkowym. Dla fanów owocowych propozycji, w sezonie czekają pierogi z jagodami lub wiśniami, a zimą choć nie tylko, sprawdzą się te z jabłkiem i cynamonem. Pieczone pierogi są na delikatnym cieście drożdżowym i oprócz wersji mięsnej warto skosztować tej z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem.
CAPUCCINO CAFE
Aleja Niepodległości 899, Sopot
To kawiarnia, która nie znajduje się w centrum miasta, a w dzielnicy Sopot Kamienny Potok, do której można dojechać miejskim pociągiem. W sezonie przyciąga gości nie tylko świetnymi słodkościami i dobrą kawą, ale również dużym zielonym ogródkiem wypełnionym leżakami, hamakami czy koszami plażowymi. Capuccino Cafe słynie z bogatej oferty przeróżnych wypieków i należy do sieci Dziedzictwa Kulinarnego, które świadczy o użyciu lokalnych i naturalnych produktów. Flagowym ciastem jest beza w różnych wariacjach – polecam w szczególnością tę z rokitnikiem, choć z truskawkami też jest obłędna. Nie brakuje tu serników, brownie, ale bardzo kuszące są też równie piękne, co smaczne i nowoczesne torty. Każdy znajdzie coś tu dla siebie, bo są propozycje mocno czekoladowe jak mazisty musowy royal carmel, lekkie torty owocowe z glazurą np. z poziomkami czy rokitnikiem, jak i np. tort z paloną białą czekoladą. Przygotowano tu też pozycje zdrowsze dla osób dbających o dietę. W ofercie są też świetne naturalne lody, a niektóre z nich zaskakują smakami jak np. szpinak jabłko banan.

CAŁY GAWEŁ
ul. Dworcowa 7, Sopot
Cały Gaweł to bistro znajdujące się tuż przy sopockim dworcu, które rozpoznacie po najbardziej zielonym ogródku zwanym miejską dżunglą. Nie jest to stricte roślinne miejsce, ale posiada największy i najciekawszy wybór wegetariańskich i wegańskich pozycji w mieście. Bistro charakteryzuje się luźną atmosferą i zmienianym sezonowo menu. Na przystawkę można wybrać pieczone bataty z serem Bursztyn, hummus lub tacosy z hummusem i piklami. Dla szukających czegoś lekkiego i świeżego dostępny jest bowl z sałatką z halloumi, awokado, pomidorami i aioli. Na większy głód doskonałą opcją jest pyszny wegański pieczony kalafior podawany z batatami i wegańskim aioli, którego polecam spróbować w szczególności. Świetną opcją dla osób na roślinnej diecie jest możliwość zamówienia dowolnego burgera z karty zamieniając w nim mięso na dwa placki buraczane. Bistro słynie z burgerów na czarnej bułce, które są specjalnie wypiekane dla nich, więc warto się skusić na taki posiłek. Cały Gaweł to miejsce przyjazne zwierzętom, dla których przygotowano nawet specjalny dział w menu.
MADE IN NAPOLI BY SIERVO
ul. Dworcowa 7, Sopot
W tym samym ciągu gastronomicznym przy dworcu w Sopocie znajduje się Made in Napoli. To restauracja serwująca włoską kuchnię o pięknym wnętrzu z drzewkiem oliwnym w środku. Zjeść można tu fenomenalną pizzę neapolitańską, która bazuje na prostych, ale wysokiej jakości składnikach. Wyrabiana jest w określony sposób i tylko z oryginalnych składników np. włoskich pomidorów San Marzano, mąki 00 czy sera Fior di latte lub Mozzarelli di Bufala. Brzegi takiej pizzy są wyjątkowo pulchne, natomiast środek pozostaje cienki i wilgotny. W tym tkwi właśnie jej sekret. Jeśli chcecie poznać jej kunszt to polecam zamówić klasyczną margheritę lub napoletanę. Wybitna jest tu też pizza z ricottą, salami i koperkiem na ostro czy Quattro Formaggi z czterema serami, bez sosu pomidorowego. Z każdym kęsem można zakochać się w tej pizzy na dobre. Za barem chętnie przygotują Wam koktajle spoza karty, które dopasowane będą do dań czy Waszego nastroju.
Będzie mi niezwykle miło, jeśli podzielisz się tym wpisem ze znajomymi lub wyślesz go osobom, które wybierają się do Trójmiasta! Niech dobre wieści o naszym kulinarnym Trójmieście lecą w świat!
Jeżeli skorzystasz z moich rekomendacji koniecznie wyślij mi zdjęcie lub oznacz mnie na Instagramie. Chętnie pokażę innym Twoje zdjęcie na insta stories. Korzystajcie też z hashtagu #gdziejescwtrojmiescie.