Lemon curd – cytrynowy krem
sok wyciśnięty z 3 cytryn i obtarta z nich skórka
2 jajka
2 żółtka
200g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
Sok z cytryn i startą skórkę z nich umieścić w rondlu z cukrem, jajkami, żółtkami i mąką ziemniaczaną.
Zagotować mieszając. Gotować przez ok. 2 min.
Jeśli zostaną grudki użyć blendera lub przetrzeć przez sito. (u mnie nie trzeba było)
Dodać masło i gotować przez kolejne 2 min.
Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

6 Replies to “Lemon curd.”

  1. kulinarne-smaki says: 6 stycznia 2011 at 15:56

    Ciekawy 🙂 chętnie kiedyś z niego skorzystam 🙂 Zapraszam do mnie

  2. Olina says: 6 stycznia 2011 at 17:56

    Też chciałam zrobić ale ciągle nie moge się zebrać.:D
    Zmotywowałaś mnie.;))
    A do czego użyłaś lemon curd do ciasteczek czy jesz same?;)

    Pozdrawiam.:):*

  3. aga says: 6 stycznia 2011 at 20:36

    mniam… coz za pychotka:)

  4. asia3city says: 28 grudnia 2011 at 15:20

    O znalazłam lemon curd tylko z czym to się je lub pije – czy to typ kremu a'la ajerkoniak

  5. asia3city says: 28 grudnia 2011 at 15:26

    O znalazłam przepis na lemon curd ale z czym to się je lub pije, czy to krem a'la ajerkoniak

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.