Lemon curd – cytrynowy krem
sok wyciśnięty z 3 cytryn i obtarta z nich skórka
2 jajka
2 żółtka
200g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
Sok z cytryn i startą skórkę z nich umieścić w rondlu z cukrem, jajkami, żółtkami i mąką ziemniaczaną.
Zagotować mieszając. Gotować przez ok. 2 min.
Jeśli zostaną grudki użyć blendera lub przetrzeć przez sito. (u mnie nie trzeba było)
Dodać masło i gotować przez kolejne 2 min.
Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Ciekawy 🙂 chętnie kiedyś z niego skorzystam 🙂 Zapraszam do mnie
Też chciałam zrobić ale ciągle nie moge się zebrać.:D
Zmotywowałaś mnie.;))
A do czego użyłaś lemon curd do ciasteczek czy jesz same?;)
Pozdrawiam.:):*
mniam… coz za pychotka:)
Mniam !
O znalazłam lemon curd tylko z czym to się je lub pije – czy to typ kremu a'la ajerkoniak
O znalazłam przepis na lemon curd ale z czym to się je lub pije, czy to krem a'la ajerkoniak