Lipo Pizza
ul. Hynka 57 A
ul. Hynka 57 A
Gdańsk Zaspa
Nazwa lokalu może wydawać się Wam znajoma i nic w tym dziwnego, bo pierwszy w Trójmieście food truck z kamiennym piecem nazwa się właśnie Lipo. Właściciel jakiś czas temu otworzył na gdańskiej Zaspie niewielki lokal, w którym wypiekana jest na miejscu w kamiennym piecu pizza.
W niewielkim wnętrzu lokalu zmieścił się prawdziwy kamienny piec opalany drewnem oraz załoga z Włochem na czele, który wypieka rewelacyjną pizzę. Niestety w środku jest bardzo mało miejsca, na zewnątrz ustawiono kilka siedzisk, ale wcale to nie stoi na przeszkodzie zdobyciu popularności. W godzinach szczytu czy w weekendy na pizzę naprawdę trzeba się naczekać – ale… naprawdę warto!
![]() |
Właściciel Maciej i Włoch Pizzerman |
Menu jest krótkie i znajduje się w nim tylko 13 rodzajów pizzy. Są klasyczne pozycje, jak margherita czy hawajska, ale też ciekawsze jak biała pizza Bianca czy Boczulla z boczkiem i suszonymi pomidorami. Oczywiście w lokalu do serwowania tego włoskiego placka podaje się oliwy. Ceny wahają się od 15 do 25 zł.
My skusiliśmy się na specjalność pizzerii, czyli pizzę Lipo z mozzarellą, gruszką, gorgonzolą i orzechami za 20 zł. Dla fanów pizzy szynka, ananas to obowiązkowa propozycja – gruszka z gorgonzolą idealnie współgra i jest to naprawdę smaczna i niebanalna propozycja.
Druga pizza, na którą skusiliśmy się to moja ulubiona wersja z szynką parmeńską i rukolą (19 zł) – uprzedzam, że rukola oklapnięta, bo pizzę zabraliśmy do domu i dodatkowo pizza była polana oliwą. Pizza niebo w gębie! Ciasto idealne w smaku, odpowiednio cienkie i dobrze wypieczone. Sos mocno pomidorowy, jak lubię. Jakościowo składniki bardzo dobre.
Podsumowując – dla nas jest to najlepsza pizza w Gdańsku! Przepyszna, dobra jakościowa i w dobrej cenie! I tylko chciałoby się by lokal był większy, a w menu jeszcze foccacia :).
uwielbiam
wygląda apetycznie
Najlepsza
Jak tak Wam smakuje polecam obok sterego Rudego Kota w Gdańsku, Oliwa do Ognia. Jest moc.