🙁
Makowiec na kruchym cieście
makowiec, przepis na makowiec, makowiec na kruchym cieście, ciasto z makiem, prosty makowiec
ciasto (forma o
średnicy 21cm)
:

30 dag mąki pszennej

pół kostki masła

2 jajka

1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżka cukru pudru
 szczypta soli 
masa :
pół puszki masy makowej
orzechy włoskie 
2 białka
Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło
pokrojone na kilka kawałków, wbić jajka, dodać proszek, cukier puder i sól.
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki
na 30 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem, ja
użyłam tortownicy z silikonowym brzegiem, więc ten krok pominęłam.
Dno i boki wykładamy ciastem,
zostawiamy odrobinę ciasta do ozdoby wierzchu ciasta.
Spód pieczemy przez 10 minut w temp.
180st.C.
Wyjmujemy i przygotowujemy masę.
Masę mieszamy z orzechami, ubijamy
białka na sztywno i dodajemy do maku.
Wykładamy masę makową na podpieczony
spód.
Z pozostałego ciasta wycinamy np.
gwiazdki i dekorujemy wierzch ciasta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy
jeszcze przez około 30 minut.
Przed podaniem można posypać ciasto
cukrem pudrem.

Print Friendly and PDF

makowiec, przepis na makowiec, makowiec na kruchym cieście, ciasto z makiem, prosty makowiec
makowiec, przepis na makowiec, makowiec na kruchym cieście, ciasto z makiem, prosty makowiec

15 Replies to “Makowiec (przepisy na boże narodzenie)”

  1. Luna says: 25 grudnia 2012 at 12:25

    bardzo fajne te ozdoby na wierzchu ciasta 🙂

  2. Aga Strzęciwilk says: 25 grudnia 2012 at 13:22

    Piękne ciacho !!!

    Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
    Niech spełniają się wszystkie Twe marzenia.
    Życzę Ci także zdrowia, bo tego nie można kupić, szacunku i życzliwości od ludzi, bo na to trzeba zasłużyć i spełnienia marzeń, bo to one sprawiają, że życie jest piękne oraz czasu spędzonego w gronie ukochanych osób w tym magicznym czasie Bożego Narodzenia.

  3. Amy says: 25 grudnia 2012 at 14:13

    Ale cudne gwiazdeczki

  4. Kamciss says: 25 grudnia 2012 at 15:02

    Wygląda bardzo apetycznie, u mnie troszkę inna wersja 🙂

  5. Zakamarki mojej kuchni says: 25 grudnia 2012 at 15:07

    Ten niesamowity zapach dotarł równiez do mnie……..

    Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia przepełnionych miłością i radością oraz …………cudownm zapachem przyrządzanych potraw……..

  6. kuchcikOla says: 25 grudnia 2012 at 15:20

    tyle maku to ja baaardzo lubię! 🙂 wyszło ślicznie… i jeszcze ten uroczy talerzyk 🙂

  7. Ewelina Kowalska says: 25 grudnia 2012 at 18:15

    Bardzo spodobał mi się talerzyk, a ciasto wyszło bardzo ładne, widać, że domowa robota 🙂 Pozdrawiam

  8. MartynCia ^^ says: 25 grudnia 2012 at 18:58

    przeuroczy z tymi gwiazdeczkami na wierzchu!

  9. teenager ;) says: 26 grudnia 2012 at 04:26

    ale on pięknie wygląda ,aż żal jeść ;p

  10. Olcik says: 26 grudnia 2012 at 10:12

    Dusiu, wszystkiego co najlepsze;**

  11. Anonimowy says: 9 kwietnia 2013 at 11:57

    Ogromniе fаchowo wykonanа stronа www zаrówno pod
    względem grаficznym, jak i merуtoгycznym.
    Јestem nаρгawdę рełеn podziwu nа rzecz autоrа.

    Ρozdrowienia 😛

    Also visіt my web pagе Kite surfing

    1. Dusia says: 9 kwietnia 2013 at 20:33

      Bardzo dziękuję, tym bardziej, że sama nad wszystkim pracuję 🙂

  12. Maja says: 12 listopada 2015 at 10:26

    Oooo takie ciastko to ja bym zjadła. Tylko średnio umiem piec. Czy poradze sobie z marnymi umiejętnościami?

    1. Dusia says: 12 listopada 2015 at 11:12

      Ciasto kruche robi się łatwo- wystarczy wszystko zagnieść i już 🙂 jak się nie będzie lepić to dodawać po łyżce wody lub smietany a jak za mokre to mąki 🙂

    2. Dusia says: 12 listopada 2015 at 11:12

      w razie co służę pomocą 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.