U mnie do obiadu zawsze muszą być podane warzywa. Najczęściej przygotowujemy surówki, naszą ulubioną jest surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów i rzodkiewek oraz na ciepło marchewka z groszkiem. Osobiście bardzo lubię też surówkę z marchewki ze śmietaną na słodko. Dzisiaj postanowiłam wypróbować prosty, francuski sposób na duszoną marchewkę. Okazało się, że to był strzał w dziesiątkę do dzisiejszego obiadku.
Marchewka duszona na maśle
„Francuski Szef Kuchni” J. Child
duszona marchewka, duszona marchewka na maśle, przepisy z marchewką, marchew, przepisy marchew, dodatek do obiadu

5 marchewek
łyżka cukru
1,5 szklanki wody
1,5 łyżki masła + 2 łyżki masła
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchew obrać, pokroić w plasterki i włożyć do garnka o grubym dnie.
Dodać cukier, wodę, 1,5 łyżki masła, sól i pieprz.
Garnek przykryć i gotować marchew do 30 minut na średniej mocy palnika lub tak długo aż marchew zmięknie – moje marchew zmiękły po 15 minutach.
Gdy marchew jest miękka dodać natkę pietruszki i dodatkowo 2 łyżki masła.
Poczekać aż masło się rozpuści i podawać.
Marchewka jest idealnym dodatkiem do obiadu.

do akcji Tęcza Smaków, kolor pomarańczowy

11 Replies to “Marchewka duszona na maśle”

  1. Natalie says: 14 grudnia 2013 at 13:56

    Uwielbiam taką marchewkę ! Lubię też taką w połączeniu z groszkiem :))

  2. Justyna Żak says: 14 grudnia 2013 at 14:00

    często robię taką bo mój mąż ją lubi:)

  3. kulinarna148 says: 14 grudnia 2013 at 16:46

    Uwielbiam taką nie tylko apetycznie smakuje ale również wygląda 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

  4. panti says: 14 grudnia 2013 at 21:57

    Dusiu – zapraszam Cie do akcji tecza smaków 3 😉 pomarańczowy kolor aż czeka na takie pyszności !!! 🙂

    1. Dusia says: 19 grudnia 2013 at 12:02

      nie mogę dodać tego przepisu czas trwania akcji się nie zgadza 🙁

  5. Bernadeta says: 18 grudnia 2013 at 21:40

    dziekuję za udział w akcji.

  6. Sylwia Mazurek says: 24 września 2014 at 07:08

    Wypróbowana – przepyszna!
    Przebiła marchewkę z groszkiem.

    1. Dusia says: 24 września 2014 at 18:29

      Ja też ją zdecydowanie wolę od marchewki z groszkiem, na zdrówko 🙂 Zapraszam do dzielenia się fotkami dań na fanpagu 🙂

  7. Young Wife says: 2 marca 2015 at 19:22

    MNIAM muszę jutro wypróbować do obiadu!

  8. Monika Bochenek says: 10 stycznia 2017 at 14:44

    a co gdy gotuję marchewkę w parowarze? kiedy dodac cukier? 🙂 dziękuję za odpowiedź 🙂

    1. Dusia says: 11 stycznia 2017 at 08:42

      z cukrem nie wiem, nie testowałam, ale miodem pod koniec parowania polać?

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.