U mnie do obiadu zawsze muszą być podane warzywa. Najczęściej przygotowujemy surówki, naszą ulubioną jest surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów i rzodkiewek oraz na ciepło marchewka z groszkiem. Osobiście bardzo lubię też surówkę z marchewki ze śmietaną na słodko. Dzisiaj postanowiłam wypróbować prosty, francuski sposób na duszoną marchewkę. Okazało się, że to był strzał w dziesiątkę do dzisiejszego obiadku.
Marchewka duszona na maśle
„Francuski Szef Kuchni” J. Child
5 marchewek
łyżka cukru
1,5 szklanki wody
1,5 łyżki masła + 2 łyżki masła
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchew obrać, pokroić w plasterki i włożyć do garnka o grubym dnie.
Dodać cukier, wodę, 1,5 łyżki masła, sól i pieprz.
Garnek przykryć i gotować marchew do 30 minut na średniej mocy palnika lub tak długo aż marchew zmięknie – moje marchew zmiękły po 15 minutach.
Gdy marchew jest miękka dodać natkę pietruszki i dodatkowo 2 łyżki masła.
Poczekać aż masło się rozpuści i podawać.
Marchewka jest idealnym dodatkiem do obiadu.
Uwielbiam taką marchewkę ! Lubię też taką w połączeniu z groszkiem :))
często robię taką bo mój mąż ją lubi:)
Uwielbiam taką nie tylko apetycznie smakuje ale również wygląda 🙂
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
Dusiu – zapraszam Cie do akcji tecza smaków 3 😉 pomarańczowy kolor aż czeka na takie pyszności !!! 🙂
nie mogę dodać tego przepisu czas trwania akcji się nie zgadza 🙁
dziekuję za udział w akcji.
Wypróbowana – przepyszna!
Przebiła marchewkę z groszkiem.
Ja też ją zdecydowanie wolę od marchewki z groszkiem, na zdrówko 🙂 Zapraszam do dzielenia się fotkami dań na fanpagu 🙂
MNIAM muszę jutro wypróbować do obiadu!
a co gdy gotuję marchewkę w parowarze? kiedy dodac cukier? 🙂 dziękuję za odpowiedź 🙂
z cukrem nie wiem, nie testowałam, ale miodem pod koniec parowania polać?