image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Lubię korzystać z ciasta francuskiego, bo daje nam bardzo dużo możliwości. Na słodko lubię jako jabłkowe odwracanki, a na czasie jest pomysł na świąteczną makową choinkę. Na wytrawnie najczęściej przygotowują szybkie mini pizzerki. Dzisiaj serwuję przekąskę imprezową, która na pewno się sprawdzi – to ciasto francuskie z cienkim boczkiem, śliwką i cebulą. Przy przygotowaniu użyłam koncentratu pomidorowego z czosnkiem Pudliszki, który jest mocno pomidorowy i nie zawiera konserwantów ani żadnego glutaminianu sodu. 
Tartaletki z boczkiem, śliwką i cebulą

opakowanie ciasta francuskiego
koncentrat pomidorowy z czosnkiem Pudliszki
kilkanaście plastrów boczku
cebula
kilkanaście śliwek suszonych
majaranek
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm.
Brzegi docisnąć z każdej strony widelcem.
Na środek kwadratów nakładać koncentrat i rozsmarować.
Cebulę pokroić w piórka.
Układać na każdym kawałku ciasta po plastrze boczku, plasterku cebuli, śliwce suszonej, a całość posypać majerankiem.
Piec na papierze do pieczenia w 200 st.C. przez 15-20 minut do zbrązowienia ciasta.

6 Replies to “Tartaletki z boczkiem i śliwką”

  1. Katarzyna Kucharek says: 13 grudnia 2013 at 09:10

    połączenie boczku i ciasta francuskiego…jak najbardziej :DDD

  2. Justyna Żak says: 13 grudnia 2013 at 12:34

    świetnie wyglądają:)

  3. Anonimowy says: 13 grudnia 2013 at 19:04

    Lubię wszelkie przekąski z boczkiem 🙂 Ciekawa propozycja, pozdrówka.

  4. pauliiniia says: 13 grudnia 2013 at 19:09

    Świetny blog!
    Zapraszam Cię do siebie:*
    Obserwujemy?:>

  5. Kuchenne Zabawy says: 14 grudnia 2013 at 06:33

    Ale Dusia sprytna jesteś 😉 Na sam widok ślinka cieknie. idę na śniadanie 😉
    Buziaki

  6. Shabbyeat says: 18 grudnia 2013 at 19:02

    ale pyszności narobiłaś 🙂 dzieki za udział w akcji Sylwester 2013

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.