Marynowane grzyby to coś, na co czekam w Wigilię u mojej Babci. Często nie mogę poprzestać na kilku, a przecież trzeba w ten dzień dzielić się z innymi :), dlatego postanowiłam w tym roku przyrządzić swoje pierwsze grzyby w occie i obowiązkowo otworzę je dopiero w grudniu.
Marynowane grzyby (grzyby w occie)
grzyby w occie, marynowane grzyby

pół kg grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
pół litra wody
cebula
łyżka soli
marynata:
szklanka wody
łyżka soli
2-3 łyżki cukru
pół szklanki octu 10%
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka ziaren pieprzu
łyżeczka gorczycy (można pominąć)
Oczyszczone i opłukane grzyby podzielić na trzonki i kapelusze, większe kapelusze dzielimy na pół, a trzonki w plasterki.
Wodę z łyżką soli zagotować, a gdy zawrze wrzucić grzyby i posiekaną w kostkę lub piórka cebulę.
Gotować 15 minut.
Szklankę wody zagotować z octem, solą, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i gorczycą.
Gotową marynatę oraz grzyby ostudzić.
Łyżką cedzakową wyjmować grzyby z cebulką i przekładać do czystych słoików, a następnie zalewać je marynatę.
Słoiki porządnie zamknąć, pasteryzować 10 minut i przechowywać w chłodnym miejscu.
grzyby w occie, marynowane grzyby

grzyby w occie, marynowane grzyby

11 Replies to “Marynowane grzyby”

  1. Mateusz Magnuski says: 27 września 2013 at 14:58

    To coś co uwielbiam i tak się składa, że dziś będę je robił. 🙂
    Rano byłem na grzybach i uzbierało się całe wiadro młodziutkich, pięknych podgrzybków, a że zapasy kończą się w spiżarni trzeba zrobić kolejną porcję. 🙂
    Piękne ujęcia.

  2. ✰ Justine ωith Ruth ✰ says: 27 września 2013 at 16:59

    Super, wygląda to bardzo apetycznie 🙂 Ty to jesteś, ciągle jakieś pyszności przygotowujesz :)))

    Jeszcze nigdy nie marynowałam grzybów, ale bardzo liczę na to, że ktoś z moich bliskich to zrobi i będę mogła skosztować :))

    Buziaki
    xo xo xo xo xo

  3. Andźka says: 27 września 2013 at 17:51

    Hit wszystkich zakrapianych imprezek 😉

  4. Kuchenne Zabawy says: 27 września 2013 at 18:27

    Do mnie dzwoniła dzisiaj siostra z info ze nazbierała śliczne prawdziwki które oczywiście suszy siostrze 😀

  5. attea atea says: 27 września 2013 at 18:28

    Ale mnie uszczęśliwiłaś przepisem,właśnie dowiedziałam się,że w poniedziałek dostane grzyby i przepis będzie jak znalazł:)Ostatnio mam ograniczony czas i zapraw było mało ale mogę polecić Ci paprykę w miodzie i occie oraz suszone pomidory:)Przepis u mnie na blogu.Serdecznie pozdrawiam:)

  6. Szybkie gotowanie says: 27 września 2013 at 18:30

    Najlepsze grzybki marynowane robi moja mama:) Muszę chyba w końcu kiedyś zrobić sama…
    Dziękuję za dołączenie do akcji 🙂 Byłoby bardzo miło, gdyby pojawił się jeszcze banerek do akcji 😉 Pozdrawiam:)

    1. Szybkie gotowanie says: 27 września 2013 at 19:08

      A rzeczywiście, jest z boku na dole, za mało przewinęłam stronę w dół 😉 Pozdrawiam:)

  7. Paulina Kwiatkowska says: 28 września 2013 at 17:27

    Uwielbiam takie grzybki, też robię;)

  8. Anonimowy says: 10 października 2013 at 15:32

    Tez sama robie grzybki marynowane, u Ciebie bardzo ladnie wygladaja w sloiku, pozdrawiam.

    1. Anonimowy says: 7 października 2014 at 23:09

      Szkoda że nie mogę sobie wydrukować przepisu ?

    2. Dusia says: 8 października 2014 at 10:05

      wystarczy skopiować i włożyć w worda, dodatkowe wtyczki spowalniają bloga

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.