image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Wesołego Alleluja!
Mazurek z białą czekoladą
mazurek z białą czekoladą, mazurek z polewą

200 g mąki krupczatki
100 g masła lub margaryny
jajko
4 łyżki cukru pudru
2 tabliczki białej czekolady
1/4 szklanki śmietanki kremówki
ozdoby: płatki migdałów, posypki cukrowe, czekolada gorzka (rozpuszczona, do pisania)
Mąkę zagnieść z masłem, dodać jajko i cukier – ponownie zagnieść.
Przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na godzinę.
Rozwałkować na dowolny kształt placka, zrobić ozdobne ranty (lepiej je doklejać do reszty ciasta na rozmieszane białko jajka, bo moje lekko odpadły). 
Środek ciasta nakłuć widelcem.
Przełożyć na papier do pieczenia, na ciasto wysypać obciążanie np. groch, fasolę lub nakryć od góry papierem do pieczenia i wysypać monety – tak aby ciasto za mocno nie wyrosło. 
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C. przez 15 minut. 
Wystudzić ciasto. 
Do garnuszka wlać śmietankę i dodać połamane białe czekolady, mieszać aż się rozpuści.
Zostawić do ostygnięcia – po 20 minutach można już polewę rozlać na mazurku, wyrównać łopatką.
Posypać ozdobami – ja dodatkowo rozpuściłam w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, którą przełożyłam do szprycy i zrobiłam napis. 

3 Replies to “Mazurek z białą czekoladą”

  1. Ola says: 20 kwietnia 2014 at 13:11

    ja zrobiłam mazurki a'la blok czekoladowy. Przekonałam się, że mleko w proszku musi być pełnotłuste bo ostatnio blok robiłam na odtłuszczonym i tak bardzo mi nie smakowal

  2. StudentsKitchen says: 20 kwietnia 2014 at 18:25

    Wygląda wspaniale! 🙂

  3. Majana says: 21 kwietnia 2014 at 10:01

    Śliczny mazurek Dusiu.Radosnych Świąt życzę 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.