Niedługo zaprezentuję Wam recenzję książki Jamiego Oliviera „Superfood”, jednak wcześniej postanowiłam przetestować jakiś przepis. Połączyłam dwa przepisy w jeden i wyszło mi naprawdę super smaczne śniadanie. Zmiksowałam przepis na jajka sadzone z pomidorkami i fasolką razem z meksykańskim śniadaniem. Oba przepisy podobne, ale trochę się różniły.
Meksykańskie śniadanie z patelni
jajka sadzone z pomidorkami, pieczarkami i fasolką
mała puszka białej fasoli
około 10 małych pomidorków
łyżka soku z cytryny
5 brązowych pieczarek
4 jajka
szczypiorek
oliwa
sól, pieprz
ocet balsamiczny
sos worcestershire
Pomidorki przekroić na pół i wymieszać je z łyżką oliwy i sokiem z cytryny.
Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażyć fasolę i pieczarki (z odkrojonymi nóżkami).
Po 5 minutach dodać pomidorki, chwilę smażyć, ewentualnie dodać oliwy i wbić jajka.
Smażyć aż się zetną (można przykryć patelnię pokrywką), doprawić solą i pieprzem oraz posypać szczypiorkiem.
Przed podaniem polać odrobiną octu balsamicznego i sosu worcestershire.