Mini klopsiki, czyli kulki mięsne na patyku idealnie sprawdzają się na imprezach. Świetnie smakują same w sobie, dzięki karmelizowanej cebuli mają troszkę nietypowy smak, a jeszcze lepiej w połączeniu z dipami. Lubię też:
sezamowe kąski
kotleciki z miętą.
sezamowe kąski
kotleciki z miętą.
Mini klopsiki z karmelizowaną cebulą
500 g mięsa mielonego
jajko
bułka tarta
sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, zielona czubryca
cebula
2 łyżeczki brązowego cukru
1/3 szklanki czerwonego wina lub octu z czerwonego wina
olej
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, dodać szczyptę soli i cukier brązowy.
Podlać winem lub octem z czerwonego wina, mieszać aż odparuje.
Cebulę odstawić do ochłodzenia.
Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, bułką tartą – u mnie wyszło około 1/3 szklanki.
Formować mięso w małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Obtaczać każdy klopsik dodatkowo w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym z oleju, przez kilka minut, zmieniając strony.
Podawać nadziane wykałaczkami – świetnie sprawdzają się, jako przekąski na imprezie.
fajnie wyglądają. zawsze mnie klopsiki przerażały, ale Twoje wyglądają okej 🙂
Dusiu w tęczy smaków nie ma kategori brązowy, bo ten kolor nie występuje w kolorach teczy 😉 dlatego musze przepis odrzucić 🙂