image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Mizeria – z domu mamy na słodko, po kaszubsku, od taty wyłącznie z solą. Mnie nauczono jeść tak i tak, choć chyba bardziej wolę na słodko. Kaszubska dusza we mnie tkwi :). 
Mizeria

2 ogórki szklarniowe
4 łyżki gęstej śmietany 18%
łyżeczka cukru
duża szczypta soli
pół łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
szczypta pieprzu naturalnego i ziołowego
Ogórki obrać ze skórki i pogrubić na cienkie plasterki lub grubsze (jak wolicie).
Dodać śmietanę wymieszać i doprawić przyprawami i octem.
Wymieszać, włożyć do lodówki na kilka minut.
Podawać schłodzoną.

2 Replies to “Mizeria”

  1. Anonimowy says: 8 kwietnia 2018 at 19:51

    Po kaszubsku czyli koniecznie z cieniutko pokrojoną w półplasterki cebulą.

    1. Dusia says: 9 kwietnia 2018 at 09:08

      o nie znałam tego sposobu, ale z odrobiną cukru?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.