Crumble bez pieczenia – oczywiście, że się da :). Karmelizowane morele pod kruszonką bez pieczenia, z patelni z dodatkiem lodów i nuty świeżej mięty to coś pysznego! Morele pod kruszonką znajdziecie niżej, a tutaj podrzucę Wam przepis na:
Karmelizowane morele pod kruszonką bez pieczenia
crumble bez pieczenia, morelowe crumble, crumble z morelami, morele z kruszonką

7 moreli
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka konfitury ze skórki pomarańczy (lub pomarańczowej)
1/3 szklanki soku z pomarańczy
sok z połowy cytryny
łyżeczka ekstraktu waniliowego
kruszonka z patelni:
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki
3 łyżki masła
szczypta cynamonu
do podania: lody, świeża mięta
Z moreli usunąć pestki, podzielić na pół.
Na dużej patelni rozpuścić cukier trzcinowy z konfiturą, sokiem z pomarańczy i cytryny oraz z ekstraktem.
Gdy powstanie płynna, lekko karmelowa masa wrzucić na patelnie morele, 
Smażyć je z każdej strony po około 5 minut – owoce mają być miękkie, ale nie rozpadać się całkowicie.
Do miseczki wsypać cukier i mąkę oraz miękkie masło z cynamonem.
Palcami rozcierać masę aż powstanie kruszonka.
Kruszonkę wsypać na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i prażyć ją aż zacznie robić się rumiana, co jakiś czas przemieszać.
Morele przełożyć do głębokiego talerza, zlać także powstały karmel z patelni, a wierzch przykryć kruszonką. 
Podawać z lodami i miętą.
crumble bez pieczenia, morelowe crumble, crumble z morelami, morele z kruszonką
crumble bez pieczenia, morelowe crumble, crumble z morelami, morele z kruszonką

8 Replies to “Morele pod kruszonką bez pieczenia”

  1. Majana says: 3 września 2014 at 19:59

    Dusiu, to jest coś wspaniałego !:)

  2. ♥Zofia♥ says: 4 września 2014 at 17:30

    Już mi ślinka cieknie! 😉

  3. Evi says: 4 września 2014 at 19:32

    Kruszonka z patelni jest absolutnie hitowa 🙂

  4. Tadeusz says: 5 września 2014 at 15:40

    Uwielbiam Kruszonkę 🙂

  5. malenka says: 9 września 2014 at 18:35

    Smakowicie wygląda :]

  6. Bella B says: 11 września 2014 at 15:13

    Ja w pracy teraz siedzę i nie mogę wypróbować przepisu 🙁

  7. Bella B says: 11 września 2014 at 20:25

    Już wypróbowałam! Bardzo smaczne!!!
    Dziękuję za przepis:)

    1. Dusia says: 12 września 2014 at 11:02

      Bardzo mnie to cieszy, że Ci smakowało 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.