Bez zmian.
Bez sił.
Muffinki piernikowe
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
jajko
1 łyżka przyprawy korzennej Dr. Oetker
łyżeczka kakao
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, przyprawę korzenną i kakao.
W drugiej misce mokre składniki: mleko, miód, olej i jajko.
Zawartość dwóch misek łączymy ze sobą, mieszając łyżką niezbyt dokładnie.
Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki.
Pieczemy 25 minut w temp. 180st.C.
Przed podaniem możemy muffinki polać polewą, użyłam polewy toffi Dr. Oetker i ozdobić posypkami.
Oj, zapachniało świętami
jakie sliczniutkie, a dekoracja z czekolady syper
Aż ślinka cieknie! Lecę do kuchni piec je. Będą idealna na ten weekend 😀
mniam;)
Ale super muffinki:) Musza być pyszne:)
Śliczne….. Piękne…. Pozdrawiam świątecznie 🙂
Bardzo ładne te muffinki takie świąteczne:)
Fajnie ta polewa wygląda 🙂
piękne!
Pyszne i śliczne.
Śliczne i pachnące:)
Jakie śliczne 🙂 Muszą pachnieć obłędnie 🙂
Dusiu, aż mi w pracy zapachniało Twoimi muffinkami ! Prześliczne i bardzo apetyczne 🙂
Tak mi się spodobał przepis, że zrobiłam sama takie babeczki dokładnie z Twojego przepisu wyszły wyśmienite ! Opublikowałam je na moim blogu wraz z Twoją stroną 🙂 Coś pysznego !!
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Wyglądają pięknie ja też wypróbuję chyba : )
pięknie wyglądają aż szkoda ich jeść:D
Wyglądają wspaniale 🙂 pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do sił i zdrowia 🙂
Może upiekę je zamiast pierniczków? Miła odmiana na Świątecznym stole! 🙂 Pozdrawiam!
U nas sprawdziły się lepiej niż pierniczki, które leżą do dzisiaj a muffince nikt się nie oprze:)
Ale ślicznei wyglądają!; )
Dusiu, no nie wpadałam na pomysł piernikowych muff! jesteś genialna :*
Wyglądają pięknie 🙂 Właśnie poszukuję przepisu na muffinki na święta, super pomysł! 🙂
wyglądają perfekcyjnie:)
piernikowe cudeńka 🙂
Świetne ! W domu nie mamy zwyczaju piec pierniczkow, a muffinki zawsze smakują 🙂 dziękuje za nowy przepis :* !
P.s. To jest na 12 sztuk przepis?
Zgadza się, taka standardowa porcja 10-12 sztuk 🙂
Idealne na święta! 🙂 Pycha! 🙂
Pozdrawiam 🙂
Dusiu,
Twoje muffinki są bardzo świąteczne i po prostu urocze!
Pozdrawiam Cię serdecznie,
E.
Urocze i jak piernikowe to na pewno pyszne!
Urocze muffiny i do tego te maleńkie gwiazdeczki i księżyce, rozpływam się w zachwycie :). Pozdrawiam!
Upiekłam 🙂 Są przepyszne!!! 🙂
ma tylko jedno pytanie: w jaki sposób połączyć mokre składniki? normalnie łyżką czy mikserem/robotem kuchennym ? pytam bo nie znam się za bardzo 😉
najlepiej mikserem 🙂 albo trzepaczką
właśnie tego szukam 🙂
podpowiedzcie proszę czy pasuje i co by się stało jak do środka dałabym POWIDŁA ŚLIWKOWE (żeby było coś "mokrego"). Proszę o pomoc doświadczone muffinkomaniaczki 😉
Jasne, mogą być 🙂 jak będziesz nakładać do papilotek to łyżka ciasta, kapka powidła i przykryć resztą ciasta:)
A czy muffinki sa wilgotne czy bardziej suche?
Cieżko powiedzieć, wszystko kwestia ile będziesz piekła. U mnie suchsze wyszły.
boskie 🙂 przepyszne !!!!! POLECAM z powidłami śliwkowymi, jest coś ciekawego w środku 🙂 jak dla mnie na przyszłość dam więcej przyprawy do piernika ….
Super 🙂 Ja daję mało przyprawy, bo rodzina nie lubi 🙂 może za rok z powidłami spróbuję
zainspirowałaś mnie na święta, dziękuję! http://bitedelite.pl/2012/12/piernikowe-babeczki/
wesołych i bardzo smakowitych świąt! <3
cześć
Dziękuję za przepis. :)) Napisałam, że z Twojego bloga, bo przyznam, że na blogspocie dopiero zaczynam i te linkowanie mi jakoś nie wychodzi. :(((( Naprawdę próbowałam, niby wszystko robię ok, niby jest link, ale on nie chce przekierować mi. Tak, że podlinkuję z całą pewnością, jak tylko uda mi się rozgryźć linki :)) Wczraj przy blogu siedziałam cały dzień i może po prostu to już była kwestia zmęczenia.
Mam nadzieję, że nie gniewasz się, ja wciąż będę pracować nad blogiem i myślę, że niedługo brakujące linki się pojawią.
Pozdrawiam
Dorota R
Pewnie, że się nie gniewam 🙂
A to ja sobie dziś takie zrobię też 😉
Cieszę się, Agato podeślij fotkę do albumu czytelników – będzie mi miło 🙂
czy jak zastąpię zwykłe mleko – kozim może to coś zmienić w efekcie końcowym? 🙂
Po za smakiem pewnie nie 🙂
Zostało mi ze świątecznych pierniczków trochę miodu i przyprawy korzennej. Zrobiłam te muffinki wczoraj a dzisiaj musze znowu zrobić 🙂 Są przepyszne i bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Ja jestem zwolenniczką nadzianych babeczek więc do środka włożyłam po łyżeczce dżemu wiśniowego. Znów zapachniało Świętami.
Brzmi pysznie 🙂
Wyszły przepyszne 🙂 mam jeszcze dwa pytania, kiedy wyciągnąć je z papilotek (czy w ogóle je wyciągać)? oraz jak je najlepiej przechować (czy w zamkniętym pojemniku czy przykryte ściereczką)? Z góry dziękuję za pomoc
Bardzo mnie to cieszy, jeśli masz ochotę wyślij zdjęcie do galerii czytelników :). Przez 1-2 przechowuję pod ściereczką w kuchni, potem w pojemniku w lodówce. Jeśli pieczone w papilotkach to ja tak podaję gościom i sami sobie ja zdejmują przed ugryzieniem 🙂