2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
0,75szklanki mleka
2 łyżki kakao (ja dałam nesquik i ok.4łyżek)
3 jajka
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
dałam jeszcze czekoladę mleczną do polewy
Masło rozpuścić i połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem, kakao i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając.
Odlać 0,5 szklanki masy, która będzie polewą.
Do wystudzonej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do masy, z białek ubić pianę.
Wymieszać dokładnie.
Dodać pianę z białek i delikatnie przemieszać.
Piec 30-40min w 180 st.C w keksówce.
Po wystygnięciu ciasto polać podgrzaną polewą.
Mój murzyn wyszedł trochę blady, bo nie dodałam prawdziwego kakao, jednak był tak smaczny, że ledwo zdążyłam zdjęcia zrobić. 🙂
Wygląda wspaniale 🙂 Najlepsza ta czekolada na wierzchu. Uściski!
Wiesz, on musiał świetnie smakować.