image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Tarta z jabłkami
2 szklanki mąki pszennej
nie cała szklanka cukru
1 kostka masła
1 jajko (gdy małe dać dwa)
szczypta soli
3 jabłka
Mąkę mieszamy z solą i cukrem.
Dorzucamy pokrojone w kostki masło i całe jajko.
Wszystko szybko wyrabiamy rękoma aż powstanie miękkie, lekko lejące się ciasto.
Wkładamy na 30 min do lodówki.
Jabłuszka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w cienkie plasterki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na 2 części, jedną większą którą rozwałkujemy na ok.1cm placek( lub po prostu zalepiamy blaszkę kawałek po kawałku)  i kładziemy na blaszkę do tart, którą uprzednio wysmarowaliśmy tłuszczem (ja posypuję jeszcze bułką tartą, bo lubię 😉 )
Wykładamy owoce na wierzch ciasta.
Z pozostałego kawałka ciasta wycinamy paseczki i przykrywamy nimi owoce.
Piec ok.20-30min w 180st.C
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Upiekłam wczoraj wieczorem tartę głównie po to, by wykorzystać lemon curd, który ostatnio zrobiłam. Położyłam go na kawałku ciasta, smakowało niesamowicie! Polecam!


10 Replies to “Tarta z jabłkami.”

  1. Stylizacja Paznokci- Patrycja says: 18 stycznia 2011 at 13:29

    O rety!
    Jak to pięknie wygląda.
    Nawet nie chcę myśleć jak pachnie …
    A co dopiero jak smakuje 😛
    :***

  2. Olina says: 18 stycznia 2011 at 14:32

    Wygląda pysznie!!:)

    Ja ostatnio zrobiłam duuże ciastka z czekoladą.Wg przepisu na ciastka amerykańskie,pyszne byly.:)

    Pozdrawiam 🙂

  3. magda k. says: 18 stycznia 2011 at 20:44

    prezentuje się bardzo apetycznie 🙂 z ochotą bym się skusiła

  4. Kaś says: 19 stycznia 2011 at 16:20

    pyszności. wygląda niezmiernie smakowicie

  5. Paula says: 19 stycznia 2011 at 17:44

    zapowiada się przepysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

  6. aga says: 20 stycznia 2011 at 07:57

    ach, narobilas mi takiego smaku, ze chetnie bym schrupala taka tarte nawet teraz na sniadanie:)

  7. Olciaky vel Olcik says: 3 lutego 2011 at 14:31

    Domowa i na pewno pyszna, już czuję jej aromat

  8. Olciaky vel Olcik says: 3 lutego 2011 at 14:31

    Dodaję Cię do linków.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.