image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Smalec domowy
0,5kg słoniny
3 cebule
20 dag boczku
majeranek
Słoninę kroimy w kosteczki i wrzucamy do garnuszka, aby zaczęła się topić.
Boczek kroimy na małe kawałki i dusimy na patelni.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do boczku. Nie dusimy już tylko smażymy.
Tłuszcz doprawiamy majerankiem.
Przelewamy do miseczki, gdy skwarki nabierają brązowego koloru.
Dorzucamy cebulkę z boczkiem.
My uwielbiamy smalec na chlebku, dopiero wtedy solimy czy dodajemy pieprz. Najlepiej smakuje z pomidorkiem 🙂

4 Replies to “Smalec domowy.”

  1. kulinarne-smaki says: 25 stycznia 2011 at 21:09

    mniam mniam domowy najlepszy 🙂 Szkoda tylko, że w boczki idzie

  2. KUCHARNIA, Anna-Maria says: 26 stycznia 2011 at 20:41

    Oj, domowy smalec – pyszna sprawa! U mnie specjalistką jest mama:)
    Pozdrawiam Cię!

  3. magda k. says: 26 stycznia 2011 at 21:47

    u mnie to też mama rządzi w tym temacie, ale ja mam problem z oparciem się takiej pajdzie chleba z smalcem 🙂

  4. nat. says: 29 kwietnia 2011 at 15:06

    Dobrze zrobiony domowy smalec to coś czemu nie potrafię się oprzeć.. 🙂 /mimo że na co dzień raczej staram się nie jadać tłusto/

    Ze świeżym chlebkiem z chrupiącą skórką…C u d o w n e !

    pozdrawiam serdecznie, z chęcią będę do Ciebie zaglądać 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.