image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Czekoladowa chmura
wg. Nigelli Lawson

250 g ciemnej czekolady (zawierającej min. 70% kakao)

125 g miękkiego masła

6 jajek: 2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek
175 g cukru
2 łyżki likieru Cointreau (pominęłam)
starta skórka z 1 pomarańczy (pominęłam)
na masę śmietankową:
500 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub dwie łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka likieru Cointreau (pominęłam)
kakao do posypania
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej/mikrofalówce. 
Dodać do czekolady masło, poczekać aż przestygnie masa.
Ubić 2 całe jajka i 4 żółtka z 75g cukru. Dodać ostudzoną masę czekoladową (likier, skórkę).
Ubić 4 białka i dodać pozostałą ilość cukru.
Najpierw dodać kilka łyżek piany z białek do masy czekoladowej, wymieszać, a następnie całą masę czekoladową przełożyć do białek.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 30-40min do momentu aż ciasto popęka.
Ostudzić na kratce, środek się zapadnie i będzie przypominał krater.
Przed podaniem ubić kremówkę z ekstraktem/cukrem waniliowym ( i likierem).
Wypełnić zagłębienie ciasta kremówką i posypać na wierzch kakao.

5 Replies to “Czekoladowa chmura.”

  1. kulinarne-smaki says: 29 stycznia 2011 at 19:47

    Napewno go zrobię jak będą mieli przyjść do mnie goście 🙂

  2. Kaś says: 30 stycznia 2011 at 11:28

    oj kusisz! ta chmura za mną chodzi od dłuższego czasu. trzeba się w końcu za nią zabrać 🙂

  3. aga says: 30 stycznia 2011 at 19:14

    przepyszne ciacho:) juz mi slinka cieknie na jego widok:)

  4. Olina says: 5 lutego 2011 at 20:32

    Mam tą książkę gdzie jest ten przepis ale jeszcze go nie wypróbowałam go.:) ale zachęcająco wygląda.:)

  5. Anonimowy says: 29 marca 2011 at 07:27

    Lubię czekoladowe wypieki Nigelli, chmura wygląda cudnie 🙂

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.