Minęło już trochę czasu od ostatniego wpisu z nowymi restauracjami w Trójmieście, dlatego dzisiaj przygotowałam całkiem obszerny wpis. Wszystkie nowe punkty w Trójmieście znajdziecie tu – klik, natomiast relacje z konkretnych restauracji tu – „kulinarne Trójmiasto”.
Aioli inspired by Gdańsk – na wzór warszawskiego lokalu powstała w Gdańsku Wrzeszczu (w miejscu po dawnym McDolandzie) miejska kantyna ze śródziemnomorskimi daniami. Słyną ze śniadań za 1 zł do kawy, lunchów, ale także wieczorów z DJ.
Motlava – restauracja powstała na Starej Stoczni w okolicy Muzeum II Wojny Światowej i serwuje tradycyjną, ale nowoczesną kuchnię polską.
Guga Sweet – tuż obok Motłavy na Starej Stoczni serwuje bezcukrowe słodkości, zdrowe pieczywo, wegańskie i bezglutenowe ciasta.
Guga Spicy – a obok Guga Sweet jest restauracja na zdrowo z wytrawnymi daniami, bez soli, bez mięsa, bez chemii. Prawdziwy raj dla wegan i dbających o zdrowie tak blisko siebie.
Chef food&friends – nowa restauracja na Długiej w Gdańsku z autorską kuchnią i pizzą z pieca opalanego drewnem.
Papieroovka – otworzyła kulinarne podboje na ul. Łąkowej w Gdańsku w nowym Hotelu Sadova, a w kuchni oryginalne wersje kuchni polskiej, w tym regionalnej.
Browar PG4 – nowy 2-poziomowy browar miejski tuż obok Dworca Głównego w Gdańsku, jest tu też co zjeść, także dań na piwie.
Niepokorni – konkretne miejsce w centrum Gdańska dla fanów mięsa, są podroby, jest boczek, taka prawdziwie męska kuchnia.
Kotka Cafe – kocia kawiarnia w Gdańsku Oliwie (już ją odwiedziłam relacja wkrótce), dają dobre ciacho i można pomiziać kociaki.
Pelican – nowoczesna kuchnia śródziemnomorska i autorskie koktajle w niezwykle ciekawie zaaranżowanym wnętrzu, a do tego bardzo dobre ceny, a to przecież Monciak.
Sztuczka Bistro – proste i smaczne jedzenie to nowy koncept Rafała Wałęsy, który do tej pory prowadził tylko ekskluzywną restaurację w Gdyni, a teraz rusza na podbój Sopotu. Nie ma tutaj menu degustacyjnego, ale karta dań prezentuje się wybitnie ciekawie i dobrze.
Pak Choi – azjatycka restauracja, która powstała w Sopocie na ul. Morskiej, na kuchni rządzą Azjaci, co świadczy mam nadzieję o autentyczności potraw.
Falla – restauracja w Gdyni, bliskowschodnia kuchnia wegetariańska, autorskie i tradycyjne, kolorowe dania.
Haos – wariacja azjatyckich smaków, karta dań jest długa, a wnętrze restauracji ciekawie zaprojektowane.
Więcej – cukiernia uczestniczki MasterChefa Diany Volokhovej, ciastka wyglądają bajkowo, a niedługo zapowiada się słodki bufet.
Bubble waffle’s – super słodkie gofry, kolorowe, z masą dodatków, mają lokalizację w Gdyni na Skwerze i Gdańsku Matarni.
Biały Kot – kocia kawiarnia w Gdyni, koty zostały adoptowane ze schroniska, ale otwierają się już na mizianie ze strony gości (miejsce odwiedzone już będzie relacja wkrótce).
Wszystkie fotografie we wpisie są własnością restauracji.
Które miejsce przykuło Waszą uwagę? 🙂
Super spis! Wakacje spędzę w Trójmieście więc pewnie coś odwiedzę 🙂
w kuchni a nie "na kuchni"…..
poprawiam
Jestem z pomorza, tych miejsc nie znałam dzięki za polecenie. 😉 Przy okazji zapraszam do dowiedzin 😉
Cieszę się, że mogłam coś podpowiedzieć 🙂