Ale była burza!

Oliwa czosnkowa
szklanka oliwy
4 ząbki czosnku
Część ząbków czosnku pokroić na pół.
Inne zostawić w całości.
Wrzucić do słoiczka.
Zalać oliwą.
Odstawić na 3 dni w ciemne miejsce, po tym czasie przecedzić przez sito.

26 Replies to “Oliwa czosnkowa.”

  1. kulinarne-smaki says: 19 czerwca 2012 at 09:27

    jak dla mnie idealna 🙂 uwielbiam czosnek

  2. Iwona says: 19 czerwca 2012 at 09:29

    Numer jeden u mnie w domu ale ponieważ jesteśmy wielbicielami czosnku ja robię taką oliwę z główki czosnku na litr oliwy z oliwek:)

  3. Amber says: 19 czerwca 2012 at 09:33

    Piękna!
    Uwielbiam domowe oliwy z ziołami,czosnkiem,orzechami.
    Pyszny dodatek.

    1. AnnaA-G says: 19 czerwca 2012 at 09:37

      Lubię takie oliwy:)

  4. Barbara says: 19 czerwca 2012 at 10:03

    I u mnie była burza. A po niej pojawiły się niesamowite chmury! Pierwszy raz takie widziałam.
    Oliwa czosnkowa? Nie miałam jeszcze takiej. Zazwyczaj używam zwykłej 🙂

  5. Arcoiris says: 19 czerwca 2012 at 11:04

    Nie przepadam za czosnkiem.

  6. Gula says: 19 czerwca 2012 at 11:30

    Ja do takiej oliwy dodaję jeszcze zioła:)

  7. Gosia says: 19 czerwca 2012 at 11:37

    Skończyła mi się właśnie sklepowa oliwa, kupiłam dzisiaj wielki, piękny czosnek i już wiem co zrobić 🙂 U mnie na wschodzie dzisiaj burze przewidują, mam nadzieję, że nie będą straszne, bo ja i takiej zwykłej się boję.

  8. Nemi says: 19 czerwca 2012 at 12:09

    Uwielbiam aromatyczną oliwę;)

  9. blog okularnicy says: 19 czerwca 2012 at 12:13

    nooo….było ją słychać aż w Toruniu!!!

  10. Phalange says: 19 czerwca 2012 at 12:29

    O! coś dla mnie 🙂 Chciałam zrobić już od dłuższego czasu. Czy 3 dni na pewno wystarczą żeby ta oliwa była czosnkowa? I mam czosnek po prostu zalać oliwą, bez żadnego podgrzewania? Pytam, bo widziałam kiedyś podobny przepis ale był bardziej skomplikowany. Oliwę się podgrzewało do (ściśle) określonej temperatury. A potem musiała stać chyba z miesiąc.

    1. Dusia says: 19 czerwca 2012 at 12:38

      Dokładnie zalać i czekać 🙂 Powiem szczerze, że ja zostawiłam czosnek na dużo dłużej i nic się nie stało, myślę, że aromat jest wtedy intensywniejszy, ale co kto lubi 🙂

  11. Sandy says: 19 czerwca 2012 at 12:41

    Wszyscy dzisiaj o tej nocnej burzy mówią 😛
    Aromatycznie ^^

  12. Ania says: 19 czerwca 2012 at 12:43

    Mniam! Uwielbiam takie smakowe oliwy 🙂

  13. Natalia says: 19 czerwca 2012 at 13:10

    Nie będę oryginalna, też lubię oliwy smakowe – nie tylko z czosnkiem 🙂

  14. Sara says: 19 czerwca 2012 at 16:56

    jeszcze nie próbowałam- najwyższy czas:) dzięki!

  15. Zosia says: 19 czerwca 2012 at 17:16

    to coś dla mnie, bo czosnek dodaję prawie do wszystkiego 😉

  16. burczymiwbrzuchu says: 19 czerwca 2012 at 18:10

    Burza była niesamowita!
    A domowa oliwa czosnkowa to świetny pomysł, taka oliwa jest nie dość, że tańsza to jeszcze bardziej aromatyczna 🙂

  17. noclaudine says: 19 czerwca 2012 at 19:47

    Burza na tyle mnie wystraszyła swoją siłą, że wszystkie możliwe urządzenia powyłączałam, a że śpię najlepiej właśnie w burze to szybko padłam ;p
    super pomysł na oliwę, właśnie dziś w programie widziałam ; )

  18. Beatrice says: 20 czerwca 2012 at 20:24

    Oliwa czosnkowa jest chyba moją ulubioną. W szczególności lubię nią dlikatnie skropić pizzę, wtedy smak jest jeszcze głębszy

  19. kawa-u-bet says: 22 czerwca 2012 at 07:21

    jak robiłam czosnek marynowany to pasteryzowałam słoiczki (nie będę podawać linku kto chce zajrzy do mnie;))bo przeczytałam, że czosnek+ oliwa = szkodliwe, trujące bakterie…ale widzę,że wszyscy nie pasteryzują więc już sama nie wiem …?!?!?! wolałabym nie gotować żeby czosnek nie był miękki…

  20. Anonimowy says: 9 sierpnia 2012 at 09:07

    Wrzucenie świeżego czosnku może powodować rozwój jadu kiełbasianego(!!!). Clostridium Botulinum jest ścisłym beztlenowcem (który ginie przy dopływie tlenu). Wrzucając czosnek do oliwy – stwarzamy laseczce jadu idealne warunki do beztlenowego rozwoju.

    Świeże pożywienie wrzucane do oliwy powinno być wysterylizowane – prawdopodobnie wystarczy podsmażyć czosnek 3-5 min w oliwie podgrzanej do temperatury 100'C ale osobiście tego nie próbowałam.

    1. Dusia says: 9 sierpnia 2012 at 09:10

      Ludzie robią tak od lat, tak samo jak z miodem i czosnkiem i nic się nie dzieje. Jeżeli czosnek jest w całości zamoczony w oliwie i szczelnie zakręcony to spokojnie. Wiedzą każdy potrafić się pochwalić, też miałam zajęcia z mikrobiologii, trzeba jeszcze praktyki.

    2. Anonimowy says: 23 sierpnia 2015 at 17:51

      ostrożności chyba nigdy nie za dużo, nie rozumiem po co narażać zdrowie…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.