Czasami lubię coś zjeść nowego i wyjątkowego na śniadanie w weekend. Mam dla Was słodkie, jesienne śniadanie – puszysty omlet ze śliwkami, zwany też pieczonym naleśnikiem, czyli dutch baby. Jedno Wam powiem – ale to było dobre! Inne przepisy na śniadanie znajdziesz tu.
Pieczony omlet ze śliwkami – dutch baby
Przepis na omlet ze śliwkami:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- kilka śliwek
- 1-2 łyżki masła
- cukier puder do posypania
Jak zrobić omlet ze śliwkami?
Rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni C. Śliwki pozbawić pestek i podzielić na połówki. Zmiksować ze sobą jajka, mąkę, mleko, cukier waniliowy i sól na puszystą masę. Na patelni (którą można włożyć do piekarnika) rozpuścić masło, a następnie wlać zmiksowaną przed chwilę masę jajeczną. Wyłożyć na wierzchu połówki śliwek, a następnie włożyć patelnię do piekarnika i piec przez 20-30 minut aż omlet urośnie i lekko się zrumieni. Podawać omlet ze śliwkami posypany cukrem pudrem.
var pfHeaderImgUrl = ”;var pfHeaderTagline = ”;var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right’;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = ”;var pfBtVersion=’2′;(function(){var js,pf;pf=document.createElement(’script’);pf.type=’text/javascript’;pf.src=’//cdn.printfriendly.com/printfriendly.js’;document.getElementsByTagName(’head’)[0].appendChild(pf)})();

kocham takie pyszności !
Dutch baby! Uwielbiam takie omlety ;P