Poranki powolne.
Ciepła kawa.
Pilot, tv.
Orkiszowy chleb serowo-czosnkowy
350 g mąki orkiszowej typ 630
łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży
3 ząbki czosnku
25 g tartego sera
200 ml ciepłej wody
W misce połączyć mąkę, drożdże, sól i ser.
Czosnek drobno pokroić i dodać do pozostałych składników.
Stopniowo dolewać ciepłą wodę i zagniatać.
Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od rąk.
Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną otrębami.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrastania.
Piec 25 minut w temp. 220st.C aż skórka u góry zbrązowieje.
Oj kusicie wszyscy tymi pysznymi chlebami. Przekonałaś mnie Dusiu. Praca i oferty poczekają a ja idę zrobić chleb. Dzięki:)
Czekam na efekty i zdjęcie na fanpagu 🙂 powodzenia 🙂
Mmmm…domowy chleb – pycha!
Apetycznie wygląda. Zapisuję do zrobienia 🙂
Marzę o takich porankach!! Piękny chlebek!:)
Wspaniały!
uwielbiam zapach świeżo upieczonego pieczywa mmmm 🙂
mmmm 🙂 z nutą czosnku i sera musiał świetnie smakować!
Oj pyszniutki ten Twój chlebuś Dusiu i jaki cudny 🙂
widzę, że i Ciebie wzięło na pieczenie chleba 🙂
Z takimi dodatkami musi wybornie smakowac
piękny 🙂 u mnie też chlebek 🙂 nie ma to jak domowe pieczywo!
Wyszedł pięknie 🙂
Dusiu, wyszedł wspaniale! Podziwiam:)
Jak z piekarni:) Wygląda na przesmaczny, a dodatek czosnku robi go jeszcze atrakcyjniejszym:D