Od serca.
Dla serca.
Z miłości.
Cynamonowe palmiery
palmiery, cynamonowe palmiery, ciasteczka francuskie
ciasto francuskie
jajko
3 łyżki cukru
łyżka cynamonu
Jajko rozmieszać w miseczce.
Jajkiem posmarować rozłożone ciasto francuskie.
Cynamon wymieszać z cukrem i posypać nim płat ciasta.
Ciasto składamy z dwóch stron na pół do środka (tak jak się zamyka książkę) i po raz kolejny na pół, aż powstaną dwa wałeczki, które do siebie lekko dociskamy (patrz zdjęcie).
Przekroić na około 2 cm kawałki i ustawić na papierze do pieczenia.
Piec przez 15 minut w 200st.C.

Print Friendly and PDF

palmiery, cynamonowe palmiery, ciasteczka francuskie
palmiery, cynamonowe palmiery, ciasteczka francuskie

29 Replies to “Palmiery”

  1. piekielnakuchniaanety says: 30 października 2012 at 13:46

    Uwielbiam palmiery. Robi się je w 5 minut i są takie dobre;)

  2. Becia says: 30 października 2012 at 13:48

    ostatnio robiłam wręcz identyczne, pyycha!

  3. Moja Manufaktura Smaku says: 30 października 2012 at 14:22

    Nie mogę odwiedzać Twojego bloga bo nie wychodzę już z kuchni:)hehe piękne i takie słodkie:)

  4. Ania says: 30 października 2012 at 16:47

    Chwila przygotowania a potem tyle przyjemności z jedzenia! 🙂

  5. Julia says: 30 października 2012 at 17:02

    Ulubione 🙂
    U mnie mówi się na nie świńskie uszka :>

  6. Marzena says: 30 października 2012 at 18:10

    Śliczne te serduszka:-))

  7. Anula says: 30 października 2012 at 18:44

    Ja tez muszę spróbować, tak słodziutko wyglądają

  8. Anulla says: 30 października 2012 at 19:04

    pysznie się prezentują)

  9. Agata Pachla says: 30 października 2012 at 19:23

    Nigdy ich nie robiłam 🙂 Ciasto francuskie mam, więc chyba będę musiała wreszcie spróbować 🙂

  10. sniadankomania says: 30 października 2012 at 19:31

    urocze! cudownie się prezentują 🙂

  11. kasiekw says: 30 października 2012 at 20:08

    to już wiem, co w weekend będę robić

  12. blog okularnicy says: 30 października 2012 at 20:18

    Dusiu, one są przeurocze!!!

  13. Karmel-itka. says: 30 października 2012 at 20:42

    chwila rozkosznego zapomnienia z tymi Twoimi palmierkami..
    ach.
    Pozdrawiam!

  14. Magda says: 31 października 2012 at 10:58

    Bardzo apetyczne. I do tego cynamon. W sam raz na jesień. Pozdrawiam

  15. Elficzna says: 31 października 2012 at 12:11

    piękne serduszka 🙂

  16. agattekh says: 31 października 2012 at 13:13

    Pomysł super, prosto i szybko, a jak atrakcyjnie się prezentują te ciasteczka, rewelacja 🙂

  17. agattekh says: 31 października 2012 at 17:31

    Zrobiłam, są na prawdę rewelacyjne i ładnie się prezentują na talerzu 🙂 wkrótce pokażę na blogu 🙂

    1. Dusia says: 31 października 2012 at 17:34

      koniecznie pochwal się też na fanpejdżu moim 🙂

  18. Gabiq says: 6 listopada 2012 at 17:27

    Zapomniałaś dodać, że płachtę ciasta francuskiego A4 należy wpierw rozkroić na pół. W przeciwnym razie serduszka będą za grube i się poprzypalają.
    Nie wiem czemu, ale u mnie one ani nie wyglądają tak efektownie, ani nie mają jakiegoś zachwycającego smaku. Ot po prostu lekko słodkie ciasto francuskie.
    + za to, że błyskawicznie się je robi :]

    1. Dusia says: 6 listopada 2012 at 18:28

      Nie zapomniałam, robiłam z całego ciasta i nic się nie przypaliło.

  19. Anonimowy says: 14 czerwca 2013 at 07:59

    no wreszcie znalazłam swój smak ciasta francuskiego 🙂 też zrobiłam z całego ciasta i też się nie przypaliły… błyskawiczne i pyszne, upiekłam dziś na śniadanie, dzieciaki zachwycone

    1. Dusia says: 16 czerwca 2013 at 21:06

      cieszę się, że przepis się spodobał 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.