Wegatariański paszet z cukinii sprawdzi się na obiad, na kanapkę oraz jako przekąska, na ciepło i na zimno. Jego zrobienie nie wymaga wielu zdolności, to jest naprawdę prosty przepis.
Pasztet z cukinii
- 2 duże cukinie
- 2 marchewki
- 3 pieczarki w plasterkach wysmażone na oleju
- 4 jajka
- pół szklanki kaszy manny
- szklanka bułki tartej
- sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie
Jak zrobić pasztet z cukinii?
Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrane marchewki również zetrzeć na tarce. Jeśli trzeba to odciśnijcie z cukinii wodę. Dodajcie wysmażone pieczarki, jajka, kaszę, bułkę tartą i doprawcie dobrze solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać masę cukiniową, wygładzić ją z wierzchu i piec w temp. 180 st.C. przez godzinę i 15 minut.
Pasztet z cukinii najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno lub podgrzany na ciepło.