image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Wegatariański paszet z cukinii sprawdzi się na obiad, na kanapkę oraz jako przekąska, na ciepło i na zimno. Jego zrobienie nie wymaga wielu zdolności, to jest naprawdę prosty przepis.

Pasztet z cukinii

  • 2 duże cukinie
  • 2 marchewki
  • 3 pieczarki w plasterkach wysmażone na oleju
  • 4 jajka
  • pół szklanki kaszy manny
  • szklanka bułki tartej
  • sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie

Jak zrobić pasztet z cukinii?

Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrane marchewki również zetrzeć na tarce. Jeśli trzeba to odciśnijcie z cukinii wodę. Dodajcie wysmażone pieczarki, jajka, kaszę, bułkę tartą i doprawcie dobrze solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać masę cukiniową, wygładzić ją z wierzchu i piec w temp. 180 st.C. przez godzinę i 15 minut.

Pasztet z cukinii najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno lub podgrzany na ciepło.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.