Bardzo lubię takie chlebowe placki, jako dodatek do sałatek, czy w formie przekąski podawane z pastami lub sosami. Przygotowywałam już owsiane podpłomyki, klasyczne podpłomyki, a dzisiaj pora na zdrowszą wersją, czyli pełnoziarniste. Zapomniałam o Waszych ulubionych proziakach – plackach na sodzie.
Pełnoziarniste podpłomyki
około 300 g mąki pełnoziarnistej
200 ml wody
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Zagnieść wszystkie składniki ze sobą – gdyby ciasto się mocno lepiło dosypać mąki.
Podzielić ciasto na kilka części, każdą cienko rozwałkować.
Na rozgrzaną patelnię lekko skropioną oliwą wykładać placki i smażyć z dwóch stron.
Pamiętam takie z wczesnego dzieciństwa gdy spędzało się więcej czasu na wsi. Raczej na pewno pełnoziarniste to one nie były ale smaczne owszem! 🙂 Chętnie poznałbym więcej przepisów na dania, które popularne były w czasach komuny. Kuchnia wtedy była pełna pomysłów.
Nigdy nie robiłam takich chlebowych placków. 🙁 Muszę wypróbować!:)
wygladaja naprawde fajnie 🙂
wyglądają fajnie 🙂
Wygladaja jak takie male tortille 😀 Pyszota !
Mniam 😀