image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Bardzo lubię takie chlebowe placki, jako dodatek do sałatek, czy w formie przekąski podawane z pastami lub sosami. Przygotowywałam już owsiane podpłomyki, klasyczne podpłomyki, a dzisiaj pora na zdrowszą wersją, czyli pełnoziarniste. Zapomniałam o Waszych ulubionych proziakach – plackach na sodzie. 

Pełnoziarniste podpłomyki

około 300 g mąki pełnoziarnistej
200 ml wody
łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Zagnieść wszystkie składniki ze sobą – gdyby ciasto się mocno lepiło dosypać mąki.
Podzielić ciasto na kilka części, każdą cienko rozwałkować.
Na rozgrzaną patelnię lekko skropioną oliwą wykładać placki i smażyć z dwóch stron.

6 Replies to “Pełnoziarniste podpłomyki”

  1. Krzysztof says: 20 lipca 2016 at 06:32

    Pamiętam takie z wczesnego dzieciństwa gdy spędzało się więcej czasu na wsi. Raczej na pewno pełnoziarniste to one nie były ale smaczne owszem! 🙂 Chętnie poznałbym więcej przepisów na dania, które popularne były w czasach komuny. Kuchnia wtedy była pełna pomysłów.

  2. World Meg says: 20 lipca 2016 at 09:53

    Nigdy nie robiłam takich chlebowych placków. 🙁 Muszę wypróbować!:)

  3. Gosia says: 20 lipca 2016 at 10:12

    wygladaja naprawde fajnie 🙂

  4. asia says: 21 lipca 2016 at 07:54

    wyglądają fajnie 🙂

  5. Ewelina says: 7 maja 2017 at 11:20

    Wygladaja jak takie male tortille 😀 Pyszota !

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.