Wykonanie planu.
Czyni dzień.
Lepszym.
Kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną
1,5 kg kaczka
sól, pieprz
majeranek
łyżka oleju
kilka jabłek
suszona żurawina / suszone śliwki
Kaczkę wysmarować olejem lub oliwą.
Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem – także od środka.
Zostawić kaczkę na noc w lodówce.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki.
Do środka kaczki dodać obrane ze skórki kawałki jabłek (bez gniazd nasiennych) i suszoną żurawinę (lub śliwki) po czym zszyć kaczkę grubą nitką lub spiąć wykałaczkami, aby farsz nie wypadł.
Piekarnik nagrzać do 180st.C, wstawić kaczkę w naczyniu z pokrywką.
Piec 1,5 godziny – w między czasie podlewać powstałym sosem.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15-30 minut do zrumienienia skórki.
o jaka cudna …. ta skorka !
moje ulubione nadzienie do kaczki :]
Kaczka wygląda nieziemsko!!! Mój tasto byłby uszczęśliwiony 🙂
pięknie się prezentuje:)
Nigdy nie byłam fanką kaczki, ale wiem, że zrobić dobrą kaczkę to nie lada wyczyn. Twoja wygląda pięknie i pysznie 🙂
w sumie to nigdy nie piekłam kaczki 🙂
idealna! i te owocowe dodatki<3
wygląda bardzo apetycznie:) podziwiam, tym bardziej że ja nigdy nie zrobiłam kaczki.
Pyszności 🙂
dzisiaj piekę swoją pierwszą w życiu kaczke ciekawe czy będzie wyglądała tak apetycznie jak ta na tych fotkach 🙂
Trzymam kciuki, podeślij zdjęcie do galerii czytelników:)