Dzisiaj kolejna propozycja na pieczone mięso, które idealnie sprawdza się na ciepło oraz na zimno w formie wędliny na kanapki. Domowa wędlina w wielkanocnym koszyczku to coś czego nie może zabraknąć.
Pieczona szynka z czosnkiem i miodem
1,5 kg szynki wieprzowej
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
pół łyżeczki pieprzu naturalnego
łyżeczka ostrej papryki
łyżka oleju
1/3 szklanki miodu gryczanego
łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
Umytą i osuszoną szynkę natrzeć marynatą – wymieszać ze sobą przyprawy razem z olejem, miodem i sokiem z cytryny.
Ząbki czosnku pokroić na mniejsze, podłużne kawałki.
Szynkę ponacinać w kilkunastu miejscach na długość około 2 cm i szerokość 1 cm – w te miejsce powkładać kawałki czosnku.
Jeśli chcemy mieć ładny kształt szynki powinniśmy ją odpowiednio związać – ale można ten krok pominąć.
Umieścić szynkę w naczyniu i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia szynkę razem z pozostałościami marynaty przełożyć do rękawa do pieczenia i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Piec przez 1 godz. 15 minut w temp. 180 st.C. dopiekać jeszcze przez 15 minut, ale otworzyć już rękaw – ostrożnie, bo buchnie para.
Wyjąć szynkę i zacząć kroić po 15 minutach – aby soki mogły zatrzymać się w mięsie.
Czy można użyć miodu rzepakowego zamiast gryczanego?
myślę, że jest to zbyt delikatny miód – nic się nie stanie, ale nie doda też smaku gryczany, spadziowy ewentualnie lipowy będzie najodpowiedniejszy
Uwielbiam, kiedy mama robi taką domową szynkę 🙂
kto by się nie skusił na takie cudo.. mniam 🙂
http://xiness.blogspot.com/
Kolejny trafiony w 10 przepis. Sami stosujemy pieczone szynki na zimne płyty z wielkim powodzeniem ;). Pozdrawiamy.
Mmmm, wygląda przepysznie!
No nie powiem, wygląda naprawdę dobrze 🙂 Nie ma to jak samodzielnie zrobiona szynka :] Pozostawiona w całości na stole robi ogromne wrażenie 🙂
Gratuluje talentu kulinarnego
a w ilu stopniach ją piec? 200? 180?
180st.C. już dopisuję
własnie się upiekła, czekam aż ostygnie i soki się rozejdą 🙂 dziękuję za podzielenie się przepisem!
Wesołych Świąt!
W takim razie pozostaje życzyć smacznego 🙂 Jak masz ochotę podziel się zdjęciem do galerii czytelników 🙂
czy może być inny miód czy tylko ten gryczany
dziękuję
moze być inny wielokwiatowy czy lipowy, gryczany daje intensywniejszy smak