image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Dzisiaj kolejna propozycja na pieczone mięso, które idealnie sprawdza się na ciepło oraz na zimno w formie wędliny na kanapki. Domowa wędlina w wielkanocnym koszyczku to coś czego nie może zabraknąć.
Pieczona szynka z czosnkiem i miodem
szynka z miodem, szynka pieczona z czosnkiem, pieczona szynka z miodem, szynka pieczona w rękawie

1,5 kg szynki wieprzowej
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
pół łyżeczki pieprzu naturalnego
łyżeczka ostrej papryki
łyżka oleju
1/3 szklanki miodu gryczanego
łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
Umytą i osuszoną szynkę natrzeć marynatą – wymieszać ze sobą przyprawy razem z olejem, miodem i sokiem z cytryny.
Ząbki czosnku pokroić na mniejsze, podłużne kawałki.
Szynkę ponacinać w kilkunastu miejscach na długość około 2 cm i szerokość 1 cm – w te miejsce powkładać kawałki czosnku.
Jeśli chcemy mieć ładny kształt szynki powinniśmy ją odpowiednio związać – ale można ten krok pominąć.
Umieścić szynkę w naczyniu i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia szynkę razem z pozostałościami marynaty przełożyć do rękawa do pieczenia i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Piec przez 1 godz. 15 minut w temp. 180 st.C. dopiekać jeszcze przez 15 minut, ale otworzyć już rękaw – ostrożnie, bo buchnie para.
Wyjąć szynkę i zacząć kroić po 15 minutach – aby soki mogły zatrzymać się w mięsie.

szynka z miodem, szynka pieczona z czosnkiem, pieczona szynka z miodem, szynka pieczona w rękawie

szynka z miodem, szynka pieczona z czosnkiem, pieczona szynka z miodem, szynka pieczona w rękawie

13 Replies to “Pieczona szynka”

  1. jotgol says: 15 kwietnia 2014 at 06:30

    Czy można użyć miodu rzepakowego zamiast gryczanego?

    1. Dusia says: 15 kwietnia 2014 at 18:11

      myślę, że jest to zbyt delikatny miód – nic się nie stanie, ale nie doda też smaku gryczany, spadziowy ewentualnie lipowy będzie najodpowiedniejszy

  2. robaszekk says: 15 kwietnia 2014 at 07:31

    Uwielbiam, kiedy mama robi taką domową szynkę 🙂

  3. agnieszka-gie says: 15 kwietnia 2014 at 12:52

    kto by się nie skusił na takie cudo.. mniam 🙂
    http://xiness.blogspot.com/

  4. Halo Catering Katowice says: 15 kwietnia 2014 at 16:44

    Kolejny trafiony w 10 przepis. Sami stosujemy pieczone szynki na zimne płyty z wielkim powodzeniem ;). Pozdrawiamy.

  5. Majana says: 15 kwietnia 2014 at 18:43

    Mmmm, wygląda przepysznie!

  6. SprawdzonyDrob.pl says: 8 lipca 2014 at 08:37

    No nie powiem, wygląda naprawdę dobrze 🙂 Nie ma to jak samodzielnie zrobiona szynka :] Pozostawiona w całości na stole robi ogromne wrażenie 🙂

    Gratuluje talentu kulinarnego

  7. Poranna says: 23 grudnia 2014 at 11:28

    a w ilu stopniach ją piec? 200? 180?

    1. Dusia says: 23 grudnia 2014 at 11:46

      180st.C. już dopisuję

    2. Poranna says: 23 grudnia 2014 at 13:23

      własnie się upiekła, czekam aż ostygnie i soki się rozejdą 🙂 dziękuję za podzielenie się przepisem!
      Wesołych Świąt!

    3. Dusia says: 23 grudnia 2014 at 13:28

      W takim razie pozostaje życzyć smacznego 🙂 Jak masz ochotę podziel się zdjęciem do galerii czytelników 🙂

  8. Anonimowy says: 14 grudnia 2015 at 20:20

    czy może być inny miód czy tylko ten gryczany
    dziękuję

    1. Dusia says: 15 grudnia 2015 at 10:37

      moze być inny wielokwiatowy czy lipowy, gryczany daje intensywniejszy smak

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.