Lubię dania proste i szybkie do przygotowania. W domu często na stole gości kurczak, w szczególności smażone udka, jednak tym razem przygotowałam pieczone skrzydełka, które bardzo nam wszystkim smakowały. 
Pieczone skrzydełka

1 kg skrzydełek
papryka ostra
sól, pieprz
curry
łyżka oleju
3 ząbki czosnku
Skrzydełka pozbawić lotek, najcieńszej – tej trzeciej części.
Każde skrzydełko posypać solą, pieprzem, curry i papryką ostrą.
Wrzucić razem do miski i wymieszać dodając łyżkę oleju, by całość lepiej się obtoczyła przyprawami.
Przełożyć skrzydełka do woreczka, wycisnąć ząbki czosnku do środka i wymieszać. 
Pozostawić tak przygotowane na min. 30 minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 180 st.C.
Woreczek zamknąć ze skrzydełkami, wrzucić do naczynia żaroodpornego i piec godzinę. 
Około 10 minut przed końcem pieczenia można woreczek rozciąć i dopiec skrzydełka, żeby się zrumieniły. 

3 Replies to “Pieczone skrzydełka”

  1. Justyna Bąk says: 1 listopada 2013 at 14:14

    świetnie wyglądają, bardzo apetycznie:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.