Moja rodzinka lubi bardzo ziemniaki, dlatego często goszczą u nas na obiedzie. W restauracjach królują ostatnio ziemniaki z piekarnika, więc spróbowałam przyrządzać je także w ten sposób, który okazał się hitem. Pieczone ziemniaki przygotujcie z ulubionymi przyprawami.
Pieczone ziemniaki
1 kg ziemniaków
woda
sól
2 łyżki oliwy
ulubione zioła : np. świeży rozmaryn, papryka słodka
Nastawić piekarnik na 200 st.C.
Ziemniaki pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka z osoloną wodą.
Zagotować i gotować tylko 3 minuty.
W między czasie do miski wlać oliwę i wymieszać z przyprawami.
Z ziemniaków odlać wodę, przełożyć je do miski z przyprawami i wymieszać, aby każdy ziemniak pokrył się przyprawami.
Przełożyć ziemniaki do blaszki i włożyć do piekarnika.
Piec około 20 minut – ostatnie 5 minut można podpiec na opcji grilla, jeśli lubicie ziemniaczki ze skórką chrupiącą.
Przepis jest banalny – musisz się tak ograniczać? Chyba przestanę tu zaglądać…
Mój blog moje przepisy. Dla Ciebie banalny, dla niektórych moich czytelników potrzebny skoro o niego pytali… Strach przed podaniem swojego nazwiska?
staję w obronie Dusi,bo jestem czytelnikiem tego bloga i chcę wyrazić swoją opinię
czasem coś wydawać by się mogło"banalnego" jest bardzo pożądane przez czytelników
xxxxxxxx – ciekawe czy na co dzień przygotowujesz tylko wyrafinowane i wykwintne potrawy?!śmiem wątpić…
Basia
Basiu dziękuję, tak szczerze :).
Kto z nas nie uwielbia pieczonych ziemniaczków? Chyba wszyscy je kochamy! Sam mógłbym je jeść na każdy posiłek – odpowiednio podpieczone z dobrymi ziołami i przyprawami smakują rewelacyjnie
Odezwał się anonimowy krytyk kulinarny;p.Przepis jest bardzo fajny, a na pieczone ziemniaki jest wiele sposobów i na wiele już je robiłam, ale akurat w taki sposób nie i to jest właśnie to co zamierzam wypróbować.