Ostatnio po raz pierwszy przygotowałam pieczonego pstrąga. Danie jest zdrowe i nie wymaga żadnych wielkich umiejętności, a ryba w smaku jest naprawdę pyszna. Pieczony pstrąg w folii z dodatkiem masła, czosnku, cytryny i koperku to strzał w dziesiątkę. Koniecznie spróbujcie.
Pieczony pstrąg w folii
pstrąg
sól ( u mnie truflowa)
pieprz cytrynowy
pół cytryny
1/3 kostki masła
2 ząbki czosnku
koperek
tymianek
Umytą i osuszoną rybę skropić sokiem z cytryny w środku i na zewnątrz.
Posypać rybę solą, pieprzem i tymiankiem z każdej strony.
Ząbki czosnku drobno posiekać i jeden skrojony ząbek włożyć do wnętrza ryby, a kolejnym posypać skórkę ryby z wierzchu.
Do środka włożyć jeszcze pokrojone na plastry masło oraz koperek.
Rybę owinąć w folię aluminiową – można folię wysmarować cienko oliwą.
Piec 40 minut w temp. 180 st.c.
Często swojemu Markowi taką rybke przyrządzam.
Chyba pstrąg jest dla mnie za trudny do przyrządzenia, własnie mojemu mężowi świetnie to wychodzi. Na pewno podrzuce mu przepis 🙂 taki z grilla myślę, że byłby idealny.
Ostatnio pod słyszałam, że nie powinno sie piec ryby w foli aluminiowej gdy dodajemy do niej cytryne ( wytraca się podobno aluminium ). Lepiej zapakować w tutke z papieru do pieczenia; ) a przepis klasyk gatunku- super! Pozdrawiam
Faktycznie o tym słyszałam, dziękuje za przypomnienie 🙂