image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Jakiś czas temu dostałam zaproszenie od Pomorskiej Akademii Kulinarnej na warsztaty serowarskie „Z miłości do sera”. Spotkanie zostało poprowadzone przez małżeństwo, Klarę i Rafała Łojko, którzy prowadzą z pasją własne gospodarstwo „Kukówka” na Kaszubach. 
fot. Agnieszka Potocka//Trojmiasto.pl
Podczas spotkania usłyszeliśmy o procesie powstawania serów oraz uczestniczyliśmy w procesie jego wytwarzania.  Poniżej na fotografiach można zobaczyć, jak powstaje ser parzony – parzenica, wyłącznie z mleka pełnotłustego i podpuszczki. 
Proces powstawania sera mnie bardzo zaciekawił, ponieważ nigdy nie miałam okazji tego procesu zobaczyć – życie w mieście ;).  Może kiedyś odważę się zrobić swój własny ser. 

fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl

Mieliśmy okazję spróbować także domowych serów z orzechami i ziołami oraz wersji sera ala mozzarella – wszystkie były przepyszne!

Dziękuję za zaproszenie na warsztaty i prowadzącym za przekazanie wiedzy w ciekawy sposób. 

One Reply to “Warsztaty serowarskie”

  1. Horeca says: 10 lipca 2014 at 06:28

    Muszę przyznać, że widoki są imponujące. Taki domowy ser jest najlepszy 🙂 To teraz pewnie nie zaprzestaniesz tych działań i będziesz od czasu do czasu w domu robić ?:)

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.