image_pdfPDFimage_printWydrukuj
07.07.2006 – to nasza data, a dzisiaj mija nam 8 lat razem! Z tej okazji przedstawiam przepis na 3-bita, ciasto bez pieczenia, które Pavcio wprost uwielbia :).  Już kiedyś przedstawiałam Wam swój przepis na to ciasto (klik), a tym razem skorzystałam z przepisu Doroty. Ciasto 3-bit jest naprawdę pyszne. Przepis dedykuję mojemu kochanemu Pavciowi :*.
Ciasto 3-BIT
przepis na 3 bita, przepis na ciasto 3 bit, 3-bit ciasto
w tle mlecznik od dom z ogrodem

około 400 g herbatników
puszka gotowej masy kajmakowej 
3 szklanki mleka
pół szklanki cukru
pół kostki masła
4 łyżki mąki pszennej
5-8 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
600 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
łyżka cukru pudru
pół tabliczki czekolady mlecznej do starcia
Dużą prostokątną formę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno wyłożyć pierwszą warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową (można ją podgrzać i wylać lub rozsmarować na herbatnikach).
Przykryć drugą warstwą herbatników.
Przygotować masę budyniową: zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem.
Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąkami (dać najpierw 5 łyżek mąki ziemniaczanej), a gdy mleko w rondlu zawrze wlać tę masę do garnka i miksować całość przez 2-3 minuty do zgęstnienia (gdyby masa była za rzadka dosypać mąki ziemniaczanej).
Gorący budyń wylać na herbatniki oraz przykryć kolejną warstwą herbatników.
Przykryć ciasto folią – włożyć do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem.
Wyłożyć ją na ciasto, a na wierzch posypać startą na tarce czekoladą.
Ciasto należy przechowywać w lodówce.

14 Replies to “3 bit przepis”

  1. *Nataleczka* says: 7 lipca 2014 at 06:59

    Moj Maro tez uwielbia to ciacho.
    Mi tez smakuje, lecz po jednym kawalku wymiekam…

  2. katonna says: 7 lipca 2014 at 08:51

    Gratulacje ! a ciasto fenomenalne, wprost uwielbiam

  3. Anonimowy says: 7 lipca 2014 at 09:41

    Jaki rozm blaszki? Pozdrawiam. 🙂

  4. Anonimowy says: 7 lipca 2014 at 09:48

    z okazji rocznicy-dużo miłości i takich pyszności:)
    Basia

  5. Martha says: 7 lipca 2014 at 16:52

    Wow, gratuluję rocznicy. 🙂
    Dużo wytrwałości i miłości życzę. 🙂
    Ciasto wygląda pięknie! *.*

  6. Stylowo i Zdrowo says: 7 lipca 2014 at 19:13

    Co za rozpusta
    Mam dla Ciebie wyzwanie, zrób 3-bita w wersji Light, teraz wszystko co dietetyczne jest modne 😀

  7. Piekarniczek says: 8 lipca 2014 at 07:33

    Mmm pyszności, aż ślinka cieknie na sam widok 🙂

  8. Robert_www.mojeprzepisy.pl says: 11 czerwca 2015 at 12:40

    Pysznie wygląda na zdjęciu. 😀 Ja osobiście do tego ciasta zamiast śmietany używam gęstego jogurtu naturalnego – szczególnie dobre rozwiązanie dla osób odchudzających się. Polecam spróbować.
    Niemniej jednak dzięki za przepis, bo znalezienie dobrego 3-bita wcale nie jest proste

  9. Anonimowy says: 24 lutego 2016 at 14:06

    czy zamiast budyniu, można użyc gotowego kremu np. karpatka? oraz zamiast herbatników – krakersy??

    1. Dusia says: 24 lutego 2016 at 21:20

      Gotowych kremów nie polecam, bo to sama chemia. Zamiast herbatników można użyć krakersów ciasto nie będzie takie słodkie 🙂

    2. Dusia says: 24 lutego 2016 at 21:20

      Gotowych kremów nie polecam, bo to sama chemia. Zamiast herbatników można użyć krakersów ciasto nie będzie takie słodkie 🙂

  10. Anonimowy says: 16 marca 2016 at 19:05

    Ciasto pyszne.Pozdrawiam:-D Alina

    1. Dusia says: 17 marca 2016 at 08:40

      Ciesze się, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.