Ten przepis na pierniczki alpejskie miał pojawić się w dniu 11-tych urodzin bloga 20 grudnia, ale nie spodziewałam się, że na Instagramie te pierniczki zrobią na Was takie wrażenie. Prosiliście ładnie o przepis wcześniej, więc specjalnie dla Was publikuję go wam już i czekam na fotki Waszych wypieków. Te pierniczki są genialne na prezent. I są przepyszne! Uzależniają :).
Pierniczki alpejskie nadziewane przepis
składniki na pierniczki alpejskie:
- 120 g masła
- 2/3 szklanki miodu
- opakowanie przyprawy do piernika 20 g
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
- 4 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 4 żółtka + 1 białko
- gęsta marmolada lub powidła do nadziewania, u mnie różana
- polewa czekoladowa (przepis)
Jak zrobić pierniczki alpejskie nadziewane?
W rondlu rozpuścić masło z miodem, przyprawą do piernika i kakao. Nie trzeba masy gotować.
W miseczce mieszamy śmietanę z sodą – masa po chwili zacznie zwiększać swoją objętość.
W misie miksera ubić białko na sztywno, pod koniec wsypywać cukier aż masa będzie gęsta i lśniąca. Potem dodać żółtka i zmiksować. Następnie ciągle miksując wsypywać mąkę, kolejno rozpuszczoną masę maślaną z rondla, a na koniec śmietanę z sodą. Jeżeli ciasto będzie za lepkie to dosypywać mąkę, ale nie za dużo – ciasto musi być mięciutkie, lekko lepkie, ale po dotknięciu dłonią musi z niej schodzić. Ciasto odstawić najlepiej na noc do lodówki, a przynajmniej na 2 godziny.
Schłodzone ciasto wałkować cieniutko (nie podsypywać za mocno mąką). Na połowie rozwałkowanego ciasto nakładać w odstępach marmoladę. Nadzienie potem przykrywamy jak kołderką (albo jakby zamknąć książkę) drugą częścią ciasta. Delikatnie dociskamy ciasto wokół nadzienia, aby pozbyć się powietrza, a potem foremką w kształcie serduszka wykrawamy pierniczki. Dodatkowo zlepiam brzegi po wykrojeniu. Możecie też po prostu wykrajać same serduszka i na jednym kłaść nadzienie, a drugim przykryć, ale sposób pierwszy jest lepszy, bo nadzienie tak nie wypływa.
Pierniczki przekładać na papier do pieczenia. Piec je w temp. 180 st.C. przez 8 minut. Po pieczeniu wystudzić na kratce, a potem przygotować polewę czekoladową.
PRZEPIS NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ JEST TU
Kto zrobi pierniczki alpejskie nadziewane ten na Instagramie mnie oznacza – chętnie udostępnię Wasze pierniczki.
Zobacz też: