Moim pierwszym przepisem na blogu są pierniczki (zobacz), które totalnie pokochaliście. Postanowiłam na 10 rocznicę blogowania przygotować Wam równie świetny przepis na pierniczki niemieckie lebkuchen, które myślę, że również pokochacie.
Zapraszam Was do przeczytania również drugiego wpisu z dzisiaj: 10-te URODZINY BLOGA DUSIOWA KUCHNIA – co się wydarzało przez ten czas!
Pierniczki niemieckie lebkuchen (miękkie od razu)
około 30 sztuk
składniki na pierniczki lebkuchen:
- 160 g miodu
- 110 g masła
- 50 g zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej (np. domowej przyprawy do piernika)
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
składniki na lukier:
- szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki zimnej wody
Jak zrobić pierniczki miękkie od razu?
Najpierw w garnuszku należy rozpuścić masło z miodem, aby się połączyło, a następnie odstawić na przynajmniej 15 minut do ostygnięcia.
Do misy miksera wsypać wszystkie pozostałe składniki: migdały, mąkę, proszek, sodę, przyprawę korzenną, kakao i sól. Wymieszać wszystko i ciągle miksując wlewać stopniowo masło z miodem. Kiedy ciasto się wyrobi i będzie gładkie to możemy zacząć formować kuleczki w dłoni o wielkości około 15 g (jest to wielkość orzecha włoskiego). Kuleczki z ciasta wyłożyć na papier do pieczenia. Każdą lekko spłaszczyć przed pieczeniem. Piec przez 10-12 minut w temp. 180 st.C.
Upieczone pierniczki przekładać do ostudzenia na kratkę. Po wystygnięciu lub na następny dzień (w dniu serwowania) przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z wodą i polewać lukrem pierniczki. Zostawić do ostygnięcia.
Jak wyglądało robienie pierniczków? Zobaczcie na vlogmasa.