W połowie sierpnia byłam w moim ukochanym Toruniu, gdzie miałam przyjemność uczestniczyć w Święcie Toruńskiego Piernika. Przygotuję Wam na pewno vloga z tego wyjazdu i nowe wpisy o Toruniu. Dzisiaj jednak zapraszam Was na kawałek ciasta, którego wizję już miałam podczas kupowania zapasów pierników do domu :). Przygotowałam wilgotne, mocno czekoladowe brownie, o korzennym zapachu z pierniczkami i malinami w środku, którego wierzch dopełniłam kremem na bazie mascarpone, czysta rozkosz mówię Wam! Ciastem poczęstowałam aż 8 osób i wszyscy mruczeli z zachwytu! Własnie dlatego kocham piec! Spróbujcie koniecznie.
P.S. Przepis bierze udział w konkursie Apetyt na Kopernika!
Pierniczkowe brownie z malinami i kremem z mascarpone
pierniczkowe brownie:
-
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
-
- 3/4 kostki masła
-
- szklanka mleka
-
- szklanka cukru
-
- 6 jajek
-
- 3 czubate łyżki kakao
-
- szklanka mąki pszennej (150 g)
-
- łyżeczka cynamonu
-
- Pierniki Uszatki 8-10 sztuk
-
- 30 ml rumu (opcjonalnie)
- szklanka mrożonych lub świeżych malin
krem z mascarpone:
- 200 g śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
do ozdobienia:
- kakao do oprószenia
- pierniki Serca Toruńskie i Uszatki
- mrożone maliny
Jak zrobić pierniczkowe brownie?
Kiedy ciasto ostygnie przygotować krem – zmiksować na najwyższych obrotach miksera śmietankę z cukrem pudrem aż będzie sztywna, a następnie dodać mascarpone i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Krem można nałożyć szpatułką na wierzch ciasta tworząc chmurkę lub przełożyć do szprycy z końcówką i stworzyć małe rozetki na powierzchni brownie. Krem posypać delikatnie kakao, a potem ozdobić piernikami i mrożonymi malinami. Pierniczkowe brownie z malinami i kremem mascarpone gotowe :).
Ciasto wyglada prześlicznie. Uwielbiam toruńskie pierniczki. Musi więc smakować przepysznie.
dziękuję, ja też je bardzo lubię 🙂 a ciacho było obłędne! już zjedzone całe