image_pdfPDFimage_printWydrukuj

W połowie sierpnia byłam w moim ukochanym Toruniu, gdzie miałam przyjemność uczestniczyć w Święcie Toruńskiego Piernika. Przygotuję Wam na pewno vloga z tego wyjazdu i nowe wpisy o Toruniu. Dzisiaj jednak zapraszam Was na kawałek ciasta, którego wizję już miałam podczas kupowania zapasów pierników do domu :). Przygotowałam wilgotne, mocno czekoladowe brownie, o korzennym zapachu z pierniczkami i malinami w środku, którego wierzch dopełniłam kremem na bazie mascarpone, czysta rozkosz mówię Wam! Ciastem poczęstowałam aż 8 osób i wszyscy mruczeli z zachwytu! Własnie dlatego kocham piec! Spróbujcie koniecznie.
P.S. Przepis bierze udział w konkursie Apetyt na Kopernika!

Pierniczkowe brownie z malinami i kremem z mascarpone

pierniczkowe brownie:

    • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    • 3/4 kostki masła
    • szklanka mleka
    • szklanka cukru
    • 6 jajek
    • 3 czubate łyżki kakao
    • szklanka mąki pszennej (150 g)
    • łyżeczka cynamonu
    • Pierniki Uszatki 8-10 sztuk
    • 30 ml rumu (opcjonalnie)
  • szklanka mrożonych lub świeżych malin

krem z mascarpone:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

do ozdobienia:

  • kakao do oprószenia
  • pierniki Serca Toruńskie i Uszatki
  • mrożone maliny

Jak zrobić pierniczkowe brownie?

Czekoladę razem z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać ze sobą całość i odstawić na bok do ostudzenia. Przygotowanie ciasta rozpocząć od zmiksowania jajek z cukrem na puszystą i jasną masę. Wlać rum i zmiksować ponownie. Do masy dodać przesianą mąkę, kakao i cynamon i ręcznie szpatułką delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać posiekane drobno pierniczki (na kawałki ok. 1 cm) oraz maliny. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do blachy i piec przez 50-60 minut w temp. 160 st.C do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Kiedy ciasto ostygnie przygotować krem – zmiksować na najwyższych obrotach miksera śmietankę z cukrem pudrem aż będzie sztywna, a następnie dodać mascarpone i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Krem można nałożyć szpatułką na wierzch ciasta tworząc chmurkę lub przełożyć do szprycy z końcówką i stworzyć małe rozetki na powierzchni brownie. Krem posypać delikatnie kakao, a potem ozdobić piernikami i mrożonymi malinami. Pierniczkowe brownie z malinami i kremem mascarpone gotowe :).

2 Replies to “Pierniczkowe brownie z malinami i mascarpone”

  1. Ma J. says: 31 sierpnia 2018 at 09:27

    Ciasto wyglada prześlicznie. Uwielbiam toruńskie pierniczki. Musi więc smakować przepysznie.

    1. Dusia says: 31 sierpnia 2018 at 12:28

      dziękuję, ja też je bardzo lubię 🙂 a ciacho było obłędne! już zjedzone całe

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.