Zbieram notuje.
Czasem zostaje.
W pamięci.
I nagle muszę.
Wykonać.
Pierogi z botwinką i fetą
pierogi z botwinką i fetą, pierog z botwinką, wiosenne pierogi, pierogi z boćwiną
ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka gorącej wody
płaska łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
farsz:
pęczek botwinki
2 ząbki czosnku
ok. 150 gram fety
pieprz
szczypiorek
łyżka masła
sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany/jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 
 łyżeczka oregano lub bazylii
duża szczypta cukru
szczypta soli i pieprzu
koperek
Botwinkę drobno pokroić (łodyżki i liście) i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem.
Smażyć około 10 minut, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić pieprzem.
Dodać posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną fetę – wymieszać i zdjąć z palnika.
Składniki na ciasto włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka – lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować ok. 4 minut.
Składniki na sos wymieszać ze sobą i polać nim pierogi.
pierogi z botwinką i fetą, pierog z botwinką, wiosenne pierogi, pierogi z boćwiną
pierogi z botwinką i fetą, pierog z botwinką, wiosenne pierogi, pierogi z boćwiną

14 Replies to “Pierogi z botwinką i fetą”

  1. Jagoda S says: 28 maja 2013 at 22:14

    Ciekawe jak smakuje! Nigdy nie jadlam a wyglada pysznie 🙂

  2. BERY says: 29 maja 2013 at 06:01

    msi byc nieziemskie:)

  3. cuda i smaki regionu says: 29 maja 2013 at 06:14

    botwinkę lubię,a z fetą nie jadłam.Trzeba spróbować

  4. przecinkowa says: 29 maja 2013 at 06:23

    kapitalny pomysł!

  5. Justyna Bąk says: 29 maja 2013 at 07:22

    muszą być pyszne:)

  6. robaszekk says: 29 maja 2013 at 08:56

    Wyglądają bardzo ciekawie, chętnie bym spróbowała takie nowe smaki 🙂 !

  7. burczymiwbrzuchu says: 29 maja 2013 at 08:57

    Ale mi narobiłaś ochoty na takie pierogi! Uwielbiam wszystko co z botwinką 🙂
    Tosia.

  8. burczymiwbrzuchu says: 29 maja 2013 at 08:57

    Ale mi narobiłaś ochoty na takie pierogi. Uwielbiam wszystko co z botwinką 🙂
    Tosia.

  9. Monika Ajchel says: 29 maja 2013 at 10:21

    Pierogi z botwinką goszczą u mnie zawsze jak tylko pojawia się to cudowne warzywo. Sama niebawem umieszczę na nie przepis. Ja używam sera koziego.

    Bardzo fajny przepis, warty powtórzenia u siebie w domu:-)
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

  10. wedelka says: 29 maja 2013 at 11:54

    O kurczę, ciekawe połączenie 🙂 Notuję i może też się skuszę 🙂

  11. Kulinarna Ja says: 29 maja 2013 at 17:49

    Ooo o takich jeszcze nie słyszałam! Muszę wypróbować 🙂

  12. Halina says: 29 maja 2013 at 19:59

    Pycha, zrobię. Dziękuję za przepis

    1. Dusia says: 30 maja 2013 at 08:11

      Mam nadzieję, że podzielisz się ze mną zdjęciem 🙂

  13. Majana says: 29 maja 2013 at 21:58

    Muszę kiedyś spróbować, bo słyszałam ,że z botwinką pyszne. Szczególnie dla kogoś, kto tak jak ja uwielbia botwinkę 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.