Drugie pierogi w życiu.
A tak przyjemnie się lepiło.
Aż dwie tury nalepione.
To takie uspokajające.
Można się skupić na własnych myślach…

Pierogi z kapustą i grzybami

ciasto:
3 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
wrzątek (ok.1szklanka)
2 łyżki oleju
farsz:
30g grzybów suszonych
300g kapusty kiszonej
cebula
1,5 szklanki wody wrzącej
sól, pieprz, oliwa
Farsz: Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody, aż będą miękkie.
Pokroić drobno grzyby, kapustę i cebulę.
Cebulę podsmażyć na patelni na oliwie, następnie dodać kapustę i grzyby.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dolać wodę i gotować pod przykryciem aż cała woda wyparuje.
Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto: Mąkę mieszamy z solą.
Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy nożem, dodać tyle wody ile wchłonie mąka. Zazwyczaj jest to szklanka wody.
Dodać olej i zagniatać rękoma do uzyskania elastycznego i nie lepiącego się do rąk ciasta.
Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką jak najbardziej cienko, wykrajać szklanką kółka i  nakładać farsz.
Zlepiać brzegi i docisnąć widelcem, albo zrobić ozdobną falbankę.
Jeśli chcemy podać od razu to wrzucamy po kilka sztuk do wrzącej osolonej wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch ok.4min. 
Ja w tym roku mroziłam na 2 sposoby:
1) chwilę obgotowałam we wrzącej wodzie, czekałam aż ostygną, układałam na tacce by się nie stykały i do zamrażalnika. po godzinie przekładałam do pojemnika.
2) surowe na tackę i do zamrażalnika, a po godzinie do pojemnika.
Ciekawa jestem, który sposób jest lepszy.


edit: W sumie oby dwa sposoby są dobre, ale że 2 sposób jest szybszy proponuję go 🙂
Wszystkie przepisy świąteczne zgromadziłam tutaj {klik} w tym:

20 Replies to “Pierogi z kapustą i grzybami.”

  1. vanilla says: 21 grudnia 2011 at 12:32

    aż trudno uwierzyć, że to dopiero drugie Twoje pierożki… wyglądają perfekcyjnie. I też perfekcyjnych świąt Ci życzę 😉 hoł hoł hołłł!!!

  2. slyvvia says: 21 grudnia 2011 at 12:42

    Fantastyczne. Jadłam dzisiaj takie z kapustą, ale kupne i z pewnością z domowym nie dorównają 🙂

  3. Agnieszka (arcoiris) says: 21 grudnia 2011 at 13:10

    Są perfekcyjne, pewnie jeszcze lepiej smakują;)

  4. pees says: 21 grudnia 2011 at 13:25

    Uwielbiam pierogi, najbardziej ruskie ale z kapustą są równie dobre!:)

  5. Majana says: 21 grudnia 2011 at 13:28

    Cudne są! Uwielbiam ich smak 🙂

  6. Barbara says: 21 grudnia 2011 at 14:48

    Ale ładne! aż zgłodniałam, a jeszcze nie jadłam obiadu.. Uwielbiam te z kapustą tak samo jak ruskie 😉

  7. kachna says: 21 grudnia 2011 at 16:05

    uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami,
    bardzo ładne Ci wyszły!
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

  8. Anonimowy says: 21 grudnia 2011 at 16:17

    Święta i pierogi z kapustą i grzybami to dla mnie uzupełniające się elementy. 😉 Uwielbiam.

  9. judik says: 21 grudnia 2011 at 18:04

    Wspaniałe Ci wyszły, idealne równiutkie:-)

  10. Domi w kuchni says: 21 grudnia 2011 at 18:04

    Prześliczne te pierożki!

  11. Nemi says: 21 grudnia 2011 at 20:47

    Domowe pierożki – jestem ich wielką fanką;)

  12. albahaca says: 21 grudnia 2011 at 20:47

    Ale ślicznie Ci wyszły ! Z kapustą i grzybami – to moje ulubione 😉

  13. Dominika says: 21 grudnia 2011 at 21:24

    jeszcze nigdy nie mroziłam pierogów, wiec nie wiem który sposób jest lepszy :O ale wiesz co, wyglądają przepysznie, aż mam ochotę je teraz zjeść 🙂

  14. blog okularnicy says: 21 grudnia 2011 at 21:34

    jeśli napiszę, że jestem pierogożerką to się nie pomylę!
    cudne te Twoje 🙂

  15. Avelina says: 22 grudnia 2011 at 00:05

    Bardzo apetycznie wyglądają.W ramach przygotowań do świąt też już zrobiłam pierogi z kapustą i grzybami, robię je raz w roku właśnie na Wigilię.

  16. Kasia says: 22 grudnia 2011 at 09:14

    Idealne wyszły 🙂 Ja już też tegoroczne lepienie mam za sobą… rzeczywiście to uspokaja 🙂

  17. paauliska says: 22 grudnia 2011 at 13:08

    kocham Twoje wszystkie przepisy , dla mnie jesteś mistrzynią , przekazujesz nam je w prosty i czytelny sposób tak ,że nie sposób jest się pomylić , i wszystko zawsze wychodzi idealne i potrawy sa przeważnie na każdą kieszeń i proste a zarazem niesamowite 🙂 mam nadzieję,że może wydasz kiedyś książke kucharską 🙂 ja ją kupię napewno pierwsza!!!:)

  18. gruszka z fartuszka says: 22 grudnia 2011 at 16:49

    uwielbiam! 🙂 mogłabym się tylko pierogami żywić przez całe święta 😉

  19. Anonimowy says: 23 grudnia 2011 at 08:13

    moje ulubione!
    Doskonale i wierzyc sie nie chce,ze dopiero drugi raz je lepislas:)

  20. Dusia says: 23 grudnia 2011 at 10:54

    No co Wy, nie widać że nie są idealne? :))) A tak po za tym, to ja nie lubię pierogów z kapustą 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.