Te pikantne skrzydełka totalnie nas zaskoczyły, bo naprawdę smakują, jak te z KFC, a nawet lepiej! Chrupiąca panierka, soczyste mięso – u nas powtórka w Sylwestra.
Pikantne skrzydełka a’la kfc hot wings
500 g skrzydełka z kurczaka
sól, papryka ostra, pieprz cayenne, słodka papryka
mąka do panierowania
olej do smażenia
ciasto:
jajko
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu cayenne
pół lub 3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
Skrzydełka przekroić w kostkach na 3 części, najcieńsza nie będzie potrzebna.
Mięso obtoczyć w przyprawach, dobrze je nimi natrzeć i zostawić na min. godzinę.
Przygotować gęste ciasto naleśnikowe ze zmiksowanego jajka z solą, pieprzem, mąką i mlekiem.
Do miski wsypać mąkę, a olej rozgrzać w głębokim garnku.
Mięso obtaczać w cieście naleśnikowym z każdej strony, a następnie wrzucać do miski z mąką i ponownie obtaczać.
Mięso wrzucać na rozgrzany olej ( nie za mocno, bo się przypalą) i smażyć przez około 6 minut na rumiano.
Mięso wrzucać na rozgrzany olej ( nie za mocno, bo się przypalą) i smażyć przez około 6 minut na rumiano.
Zrobiłam dziś z tego przepisu stripsy. Nawet nie zauważyłam kiedy czwórka dzieci zjadła wszystkie!!! ☺
cudownie, że tak szybko znikły :*