Emocje.
Pozytywne.
Dają siłę.
Pizza na drożdżowym cieście
pizza, przepis na pizzę, ciasto na pizzę, drożdżowe ciasto na pizzę, pizza na drożdżach
500 gram mąki pszennej
szklanka mleka
50 gram świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
duża szczypta oregano
łyżka oleju
Pokruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę połączyć z resztą mleka, solą, oregano i olejem.
Dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść elastyczne ciasto.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Odgazować ciasto – wbijając pięść w nie, zagnieść ponownie.
Rozwałkować na dwie pizze.
Nakładać sos (przepis) i ulubione dodatki.
Piec 20 minut w temp. 180 st.C.

20 Replies to “Pizza na drożdżowym cieście”

  1. www.kasia-gotuje.pl says: 6 marca 2013 at 08:53

    Uwielbiamy domową pizzę 🙂 i właśnie na grubszym cieście. Ja poproszę o kawałeczek Twojej, od prawej strony 🙂

  2. robaszekk says: 6 marca 2013 at 09:37

    Nie ma to, jak domowa pizza! O wiele zdrowsza, ze świeżymi dodatkami, pachnąca i niewysuszona, nie to co w restauracjach, gdzie nigdy nie wiadomo na co się trafi. Wygląda niezwykle apetycznie 🙂

  3. bielinka says: 6 marca 2013 at 10:15

    Domowa górą! 🙂 zjadłabym chyba w całości.. 😉

  4. maleńka says: 6 marca 2013 at 10:51

    AAAAA! wygląda mega apetycznie:D Lepiej niż w niejednej pizzerii :))

  5. Anonimowy says: 6 marca 2013 at 11:27

    o jeju pysznosci <3

  6. Kamciss says: 6 marca 2013 at 16:41

    Kocham domową pizzę !:)

  7. pasjonatka says: 6 marca 2013 at 18:18

    wyglada po prostu mega smacznie.

  8. Nemi says: 6 marca 2013 at 18:50

    Nie ma to jak smakowita pizza:) Pozdrawiam!

  9. Majana says: 6 marca 2013 at 19:19

    Pyszna, domowa pizza nie ma sobie równych 🙂

  10. Panna Malwinna says: 6 marca 2013 at 19:25

    Polecam zmniejszenie drożdży o połowę, taka ilość pachnie troszkę starą książką kucharską. 50 g drożdży na pół kilograma mąki to stanowczo za dużo.

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    1. Dusia says: 6 marca 2013 at 22:34

      Faktycznie spisałam z przepisu, gdzie było na 1 kg mąki – już zmieniam 🙂

    2. Panna Malwinna says: 7 marca 2013 at 13:04

      Teraz zamiast o połowę mniej, masz dwa razy więcej drożdży.

    3. Dusia says: 7 marca 2013 at 13:36

      Teraz powinno być ok.

  11. Hack says: 6 marca 2013 at 19:50

    Swietny przepis, serdecznie wszysktim polecam! 🙂

  12. Roz Airad says: 6 marca 2013 at 20:16

    uwielbiam domową pizzę ;d

  13. Antenka says: 7 marca 2013 at 08:56

    najlepsza domowa:D

  14. Anonimowy says: 7 marca 2013 at 10:38

    Jasne, że domowa jest najlepsza! Też taką uwielbiam pasjami, ale nie mogę przeżyć tylko jednej rzeczy – nigdy jeszcze nie udało mi się zrobić grubego ciasta tak smacznego, jak można dostać w Dominium w Warszawie na Grochowskiej. Już parę razy próbowałam przekupić (na różne sposoby) pizzera, ale nie zdradził mi sekretu. Nie poddaję się jednak i próbuję dalej 😉

  15. MartynCia ^^ says: 7 marca 2013 at 21:11

    Wspaniała pizza 🙂 aż nabrałam ochoty by pójść do kuchni już zaraz i sobie ukręcić podobną 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.