Późne poranki.
Krótkie południa.
Szybkie wieczory.
Zmrok i już.
Pizzerki z szynką i nektarynką
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka oleju
3/4 łyżeczki soli
sos pomidorowy:
około pół słoiczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody lub oliwy
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
sól, pieprz
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
dodatki:
plasterki szynki
nektarynki lub brzoskwinie
ser
Wszystkie składniki na ciasto razem wyrobić.
Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.
Składniki na sos pomidorowy wymieszać ze sobą.
Ciasto podzielić na kilka części, wałkować małe placki dosyć cienko.
Każdy placem posmarować sosem pomidorowym.
Wysypać starty ser, na to półplasterki owoców i pokrojoną na małe kawałki szynkę.
Piec około 20 minut w temp. 180st.C.
Dusia czy publikowałaś wyniki konkursu z filmami?
Albo jestem może ja ślepa bo nie widzę. Ciekawi mnie kto wygrał 🙂
będą wieczorem 🙂
Wygląda pysznie 🙂
U mnie też dzisiaj pizza 🙂
Z nektarynką nie widziałam nigdy pizzy 🙂
Ciekawe połączenie smaków:)
Nie złe połączenie.
Intrygujące połączenie:)
Świetny pomysł z użyciem nektarynek. 🙂
z ananasem jadłam i lubię, więc z nektarynką tez musi smakować ciekawie 😉
Dla mnie pychota, uwielbiam pizzę ze słodkim akcentem…