Placuszki piernikowe to wspaniałe śniadanie na 6 grudnia, ale nie tylko. Myślę, że cudownie wprowadzają świąteczny akcent, a najmniejsi milusińscy będą bardzo zadowoleni. Jeśli dodanie dedykowane im mandarynki w syropie od Ze Siedmioma Lasami to będzie pełnia szczęścia. Przypominam Wam także przepis na piernikowe gofry.
Placuszki piernikowe
1 i 1/3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika korzennej
łyżka kakao
2 łyżki cukru
szklanka mleka
jajko
łyżka oleju
do podania: miód, mandarynki w syropie
Składniki suche wymieszać ze sobą, w oddzielnej misce mokre.
Całość połączyć i wymieszać rózgą lub mikserem.
Smażyć na patelni bez tłuszczu z dwóch stron – przekręcać na drugą stronę po pojawieniu się pęcherzyków.
Podawać polane miodem lub/i z mandarynkami w syropie.
W wolnej chwili z ciekawości zrobimy to z żoną w kuchni, mówię tu tylko o placuszkasz oczywiście 😉