image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Zostały 2 tygodnie do Wielkanocy, uwierzycie? Jak ten czas szybko leci! Zaczynam publikować dla Was wielkanocne przepisy. Zbiór moich przepisów na Wielkanoc znajdziecie tu – klik

Ciasto pleśniak z powidłami śliwkowymi

  • 4 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 300 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • słoik powideł śliwkowych

Jak przygotować pleśniak? Oddzielić białka od żółtek. Przesianą mąkę z proszkiem zagnieść z masłem, żółtkami i szklanką cukru. Ciasto podzielić na 3 części (dwie większe – na dolną część i kakaową, jedną mniejszą na górę), do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Włożyć do 3 woreczków i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Białka ubić mikserem na sztywną pianę i dodawać powoli resztę cukru, czyli 3/4 szklanki oraz mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blachy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami pierwszą część jasnego ciasta( jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, a będziecie się spieszyć to po prostu wyklejcie nim dno). Następnie rozsmarować powidła śliwkowe.  Kolejno zetrzeć ciemne ciasto. Wyłożyć ubitą pianę z białek.  Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta (jasnego). Piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut. Pleśniak można przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

3 Replies to “Pleśniak z powidłami śliwkowymi”

  1. Ola says: 16 marca 2018 at 10:36

    pyszne musi byc

  2. Pola says: 16 marca 2018 at 13:59

    najlepsze !!!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.