Polewa czekoladowa, która zastyga na ciasteczkach – na początku pięknie się błyszczy, by potem zastygnąć, więc spokojnie można ciasteczka czy pierniczki spakować do puszek czy słoików lub na prezent. Najlepiej sprawdzi się na pierniczkach.
Polewa czekoladowa do ciasteczek i pierniczków
- 400 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- pół szklanki gorącej wody + łyżka miodu
- tabliczka gorzkiej czekolady 100 g
Cukier puder wymieszać z kakao w misce. W ciepłej wodzie rozpuścić miód i wlać do miski. Wymieszać ręcznie. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce czekoladę i dodać do pozostałych składników. Masę można mieszać dalej ręcznie trzepaczką lub użyć blendera. Konsystencja gdyby była za gęsta to kontrolować wodą. U mnie z tych składników wychodzi idealna. Pierniczki nabijać na widelec i zamaczać w polewie, a potem odstawiać na kratkę do wystygnięcia. Można też po prostu chwycić w dłoń pierniczki i też moczyć w polewie. Ważne aby ociekły ładnie.