Przepis na ukraiński sernik znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów Madame Edith. Przepis pochodzi z książki “Mamuszka” Olli Hercules. To bardzo prosty sernik, nie wymagający żadnego wysiłku, po prostu wrzuca się składniki do misy, miksuje i potem piecze.
Sernik ukraiński

składniki na sernik ukraiński
- 500 g tłustego twarogu
- 100 g drobnego cukru
- 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 3 jajka
- 200 g mąki kukurydzianej (można zamienić na 100 g kaszy manny+100 g mąki pszennej)
- łyżeczka esencji pomarańczowej (w oryginale waniliowa)
- 2-3 łyżki rodzynek
do podania: cukier puder, ulubiona konfitura
Jak zrobić sernik ukraiński?
Wszystkie składniki na sernik wrzucić do misy i zmiksować aż masa się ładnie połączy. Nie przejmujcie się, że twaróg nie rozetrze się idealnie. Przygotować małą keksówkę (około 20 cm x 7 cm), którą wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Przełożyć masę do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st.C. i piec przez godzinę. Po wyjęciu dać mu kilkanaście minut, a następnie wyjąć z formy, przełożyć na talerz. Posypać z wierzchu go cukrem pudrem. Podawać pokrojony na plastry jeszcze ciepły z konfiturą. Smakuje najlepiej na ciepło – można go podgrzewać.
Jeżeli szukacie przepisy z kuchni ukraińskiej to zajrzyjcie tu.
Waszej uwadze polecam też mój ulubiony sernik śmietankowy, jeśli wolicie bardziej tradycyjne serniki choć idealnie maziste i lekkie jak chmurka.

